3 Οκτωβρίου 2025

Η μυστική δίαιτα της μακροζωίας: Τα μυστικά πίσω από την ζωτικότητα της Ικαρίας”

Τελευταία Άρθρα

Ανταρκτική: Οι πάγοι συρρικνώθηκαν φέτος περισσότερο από ποτέ

Η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική φέτος έχει φθάσει σε νέο αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) στις ΗΠΑ. Συγκε

Lego: Απέτυχε το σχέδιό της να κατασκευάσει τουβλάκια από πλαστικά μπουκάλια

Η εταιρεία παιχνιδιών, Lego, αποφάσισε τελικά να εγκαταλείψει το σχέδιό της να κατασκευάζει τουβλάκια από ανακυκλώσιμα μπουκάλια, καθώς ανακάλυψε ότι δεν μ

Γεννήθηκε σπάνιος θηλυκός ρινόκερος της Σουμάτρας

Σε εθνικό πάρκο στην Ινδονησία γεννήθηκε ένας σπάνιος ρινόκερος Σουμάτρας. Πρόκειται για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση π

Επτά γύπες από την Ισπανία αφέθηκαν ελεύθεροι στην Κύπρο

Σήμερα, επτά γύπες από την Ισπανία απελευθερώθηκαν στη φύση της Κύπρου. Τα πουλιά τοποθετήθηκαν με συσκευές παρακολούθησης, με στόχο να επιβιώσουν τα απει

Τα highlights του Plissken Festival 2023

Το Plissken Festival επιστρέφει για δύο ημέρες γεμάτες μουσική! Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου και έχει πολλές αλλαγές φέτος, σ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η Ικαρία, ένα μικρό ελληνικό νησί στο Αιγαίο, παίρνει τη θέση που της αξίζει ως μια από τις παγκοσμίως γνωστές “Γαλάζιες Ζώνες”. Οι κάτοικοί της ζουν ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς το νησί έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Ποια είναι όμως τα μυστικά πίσω από αυτήν τη μακροζωία; Η Diane Kochilas, εξαίρετη σεφ, έχει αποκαλύψει τα τρόφιμα που τρώνε οι κάτοικοι της Ικαρίας και είναι έτοιμη να τα μεταφέρει και σε εμάς
Η μυστική δίαιτα της μακροζωίας: Τα μυστικά πίσω από την ζωτικότητα της Ικαρίας"
Η μακροζωία στην Ικαρία δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε έναν παράγοντα. Όπως αποκαλύπτει η Kochilas, η διατροφή των κατοίκων του νησιού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση υγείας. Η εκλεκτή σεφ καταλαβαίνει πολύ καλά την αξία των τροφίμων που καταναλώνουν οι κάτοικοι της Ικαρίας και έχει αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη και την προώθησή τους
Τα εξήντα τρόφιμα που εμπνέουν την Kochilas προέρχονται από το κληρονομικό πλούτο της Μεσογείου. Ξεχωρίζουν μερικά συγκεκριμένα που τρώγονται πάντα στην Ικαρία και αποτελούν τα βασικά συστατικά της τοπικής διατροφής. Τα φασόλια και τα όσπρια, για παράδειγμα, αυξάνουν τη μακροζωία και μπορούν να αντικαταστήσουν την κατανάλωση κρέατος. Επίσης, η χρήση σκόρδου είναι παραδοσιακή για τον πληθυσμό της Ικαρίας και προσφέρει γεύση και υγεία στη διατροφή τους
Μια ακόμα σημαντική κατηγορία τροφίμων είναι τα δημητριακά, κυρίως ολικής αλέσεως. Τα πιστεύω της Kochilas αναφέρουν ότι αυτά τα δημητριακά είναι αναπόσπαστο μέρος της ικαριώτικης διατροφής και μπορούν να συνοδεύσουν πολλά πιάτα, όπως σαλάτες και πιάτα με ρύζι
Τα βότανα είναι επίσης μέρος της παράδοσης της Ικαρίας και εμπνεύστηκαν από τα άφθονα αρωματικά χόρτα που φυτρώνουν άγρια στο νησί. Τα βασικά αποξηραμένα βότανα περιλαμβάνουν φύλλα δάφνης, ρίγανη, αλμυρά και θυμάρι
Οι ξηροί καρποί είναι επίσης αναγνωρίσιμο τμήμα της ικαριώτικης διατροφής. Τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης, το σουσάμι και ταχίνι και τα καρύδια είναι σημαντικές πηγές θρεπτικών ουσιών και γεύσης
Η χρήση των ελιών και του ελαιολάδου είναι άλλο ένα στοιχείο που δεν μπορεί να παραλειφθεί από την ικαριώτικη διατροφή. Το ελαιόλαδο είναι το πρωταρχικό μέσο μαγείρεματος και αποτελεί βασικό συστατικό στην ελληνική κουζίνα
Το θαλασσινό αλάτι που συλλέγεται στις αλυκές του νησιού είναι προτιμητέο σε σχέση με το κοινό επιτραπέζιο αλάτι, καθώς έχει καλύτερη γεύση και είναι λιγότερο επεξεργασμένο
Το μέλι είναι ένα από τα πολυαγαπημένα προϊόντα της Kochilas. Η καθημερινή κατανάλωση μελιού θεωρείται μυστικό μακροζωίας. Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθάει τον οργανισμό να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Αυτά τα 12 τρόφιμα είναι μερικά από τα μυστικά που βρίσκονται πίσω από τη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας. Με τη συμπερίληψή τους στη διατροφή μας, μπορούμε να αναδείξουμε την υγεία μας και να απολαύσουμε τα οφέλη που προσφέρουν σε εμάς και στην ευεξία μας.