Φτιάξτε το δικό σας πασχαλινό γλυκό με υγιεινά υλικά
Η δρ. Άννα Παπαγεωργίου*, κλινική διαιτολόγος, μας παρουσιάζει δύο εναλλακτικές συνταγές για να φτιάξουμε πασχαλινά γλυκά, τα οποία θα είναι υγιεινά αλλά και νόστιμα. Οι πασχαλινές εορτές είναι η κατάλληλη στιγμή να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας γλυκά, ακόμη και χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες, αφού η διαιτολόγος εξηγεί ότι αυτές οι συνταγές είναι οι πιο υγιεινές εκδοχές τους. Παρακάτω θα σας παρουσιάσω τη δική μου συνταγή για πασχαλινά γλυκά.
Δυναμωτικά πασχαλινά γλυκά
• 1 κιλό αλεύρι ζέας ή αλεύρι από φαγόπυρο (εναλλακτικά, ½ κιλό ζέας και ½ κιλό φαγόπυρο) • 1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως • 1 κ.σ. κοπανισμένος λιναρόσπορος • 50 γρ. νωπή μαγιά • 300 γρ. βούτυρο ή 1,5 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο • 1½ φλ. καστανή ζάχαρη ή 1/2 φλ. στέβια • 1 κ.σ. μέλι • 1 κ.γ. μαχλέπι σκόνη • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι • ½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη • 1 φλ. γάλα αμυγδάλου • ½ φλ. cranberries αποξηραμένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης • 2 κ.σ. σπόροι chia • ½ κ.γ. αλάτι
Για την επαλείψη:
• 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη • 1½ κ.σ. χλιαρό νερό • 2 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ • 2 κ.σ. σπόροι chia
Βήμα 1
• Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαγιά με 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό. Προσθέτετε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή 50 γρ. από το βούτυρο, λιωμένο.
• Ανακατεύετε με το χέρι το μείγμα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του και να γίνει μια αραιή ζύμη.
• Σκεπάζετε το μπολ με ζεστή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 2
• Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο, την ανακατεύετε ξανά προσθέτοντας τη ζάχαρη ή τη στέβια, το μέλι, το αλάτι, τη μαστίχα, το υπόλοιπο βούτυρο ή ελαιόλαδο, το μαχλέπι, τα cranberries και το γάλα αμυγδάλου. Τέλος, προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας πάλι όλα τα υλικά μαζί με το χέρι (ή το μίξερ) με δυνατές κινήσεις για 10 λεπτά.
• Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής και ελαστική και να ξεκολλάει από τα χέρια. Αν είναι πιο αραιή, συμπληρώνετε με λίγες κουταλιές της σούπας αλεύρι παραπάνω, ενώ αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτετε γάλα αμυγδάλου.
Βήμα 3
• Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένο πιάτο και τη σκεπάζετε πάλι με βαμβακερή πετσέτα. Αφήνετε για 30 λεπτά σε ένα ζεστό μέρος του δωματίου μέχρι να διπλασιαστεί ξανά το μείγμα.
• Στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και το χωρίζετε σε 6 μικρά κομμάτια τα οποία πλάθετε σε κορδόνια και στη συνέχεια σε πλεξούδα.
Βήμα 4
• Στρώνετε σε δύο ταψιά αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε τα γλυκά, τα οποία σκεπάζετε για τελευταία φορά με την πετσέτα για 30 λεπτά.
Για την επάλειψη:
• Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη ή τη στέβια με το χλιαρό νερό, ανακατεύετε και αλείφετε όλη την επιφάνεια των γλυκών με ένα πινέλο. Αποσκορπίζετε τα γλυκά με το αμύγδαλο και τους σπόρους chia.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC, με αντίσταση πάνω κάτω και θερμό αέρα. Τοποθετείτε το ταψί χαμηλά στην προτελευταία σχάρα και ψήνετε για 45-50 λεπτά. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι για 3 γλυκά.
*Τη συνταγή σχεδίασαν και προτείνουν ο Μιχάλης Πήττας, chef de cuisine του Κέντρου Προαγωγής Υγείας Ευρωστία, και η Άννα Παπαγεωργίου, κλινική διαιτολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Προαγωγής Υγείας Ευρωστία (evrostia-health.gr).
Κυλάμενη γκουρμέ κουλούρα
• 700 γρ. αλεύρι ζέας ή φαγόπυρου • 300 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως • 5 γρ. αλάτι και 15 γρ. μέλι • 5 γρ. μοσχοκάρυδο • ξύσμα 1 πορτοκαλιού • 10 γρ. νωπή μαγιά • 600 ml νερό • 50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα • 50 γρ. σταφίδα • 50 γρ. αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα
Για το πασπάλισμα:
• Μείγμα από λιναρόσπορο, σουσάμι και μαυροσούσαμο.
Βήμα 1
• Αναμειγνύετε όλα τα υλικά, εκτός από τα καρύδια, τις σταφίδες και τα σύκα, στον κάδο του μίξερ και ζυμώνετε με τον γάντζο μέχρι να έχετε μια μέτρια ομοιογενή ζύμη. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζυμώσετε έντονα με τα χέρια.
• Προσθέτετε τα καρύδια, τις σταφίδες και τα σύκα. Πασπαλίζετε τη ζύμη με λίγο αλεύρι και την σκεπάζετε με πετσέτα. Αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 2
• Κρατάτε στην άκρη το 1/3 από τη ζύμη για να φτιάξετε τον σταυρό. Κόβετε ένα μικρό κομμάτι, το πλάθετε σε χοντρό κορδόνι και το ρολάρετε επάνω σε σουσάμι, λιναρόσπορο και μαυροσούσαμο.
• Τυλίγετε το κορδόνι γύρω από την κουλούρα με διάμετρο 50 εκ., σχηματίζετε τον σταυρό στο κέντρο.
• Μπορείτε να βάλετε σε κάθε άκρη του σταυρού ένα κόκκινο αβγό, τυλιγμένο με λεπτό κορδόνι γύρω του.
• Μεταφέρετε τη λαμπροκουλούρα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
• Σκεπάζετε χαλαρά με μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.
• Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και ψήνετε για 50-55 λεπτά.
• Ξεφουρνίζετε και αλείφετε ελαφρά με λίγο νερό για να γίνει το χρώμα πιο ξανθό. Μην ανησυχείτε μήπως μαλακώσει κάπως η κόρα, γιατί με την καυτή θερμοκρασία η υγρασία θα εξατμιστεί αμέσως.
Τα αγαπημένα μου πασχαλινά γλυκά
Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά και είναι εύκολη στην παρασκευή. Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο και νόστιμο γλυκό που θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα ικανοποιήσει τα γλυκά σας προσδοκίες.
Υλικά:
• 500 γρ. βούτυρο • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη • 3 αβγά • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 30 γρ. μπέικιν πάουντερ • 2-3 βανίλιες • 105 γρ. γάλα εβαπορέ που το διαλύω σε 20 γρ. νερό
Βήμα 1
• Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει. Σταδιακά προσθέτετε τη ζάχαρη και τα αβγά, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να φουσκώσουν.
Βήμα 2
• Προσθέτετε το γάλα και τις βανίλιες και ανακατεύετε για λίγο ακόμη.
Βήμα 3
• Ήρθε η ώρα για το αλεύρι και το μπέικιν. Προσθέτετε σιγά-σιγά και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
• Πλάθετε τα γλυκά σε διάφορα σχήματα και τα αραδιάζετε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
• Ψήνετε για 20 λεπτά στους 180ºC.
Με αυτές τις συνταγές, μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας πασχαλινά γλυκά που είναι υγιεινά αλλά και νόστιμα. Απολαύστε τα με την οικογένεια και τους φίλους σας κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτών!