Οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν να επιλέγουν ψάρια και θαλασσινά ως μέρος της διατροφής τους, αναζητώντας θρεπτικές επιλογές και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι ψάρια και τα θαλασσινά, σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά, έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με έρευνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Διατροφής του Χάρβαρντ, Christofer Golden, μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, τα στρείδια, η ρέγγα, το σκουμπρί και τα οστρακοειδή, είναι όχι μόνο θρεπτικά, αλλά και πιο οικολογικές επιλογές σε σύγκριση με τα μεγαλόσωμα ψάρια. Παράλληλα, ο καθηγητής Golden τονίζει ότι αυτά τα θαλασσινά περιέχουν ελάχιστα βαρέα μέταλλα και τοξίνες, σε αντίθεση με τα μεγάλα ψάρια, όπου οι τοξίνες συσσωρεύονται λόγω της διατροφής τους.
Τα μικρά ψάρια, όπως ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί και η σαρδέλα, προσφέρουν πλούσιες πηγές θρεπτικών στοιχείων, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, αυτά τα ψάρια μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην επαναφορά της ισορροπίας των λιπιδίων στο αίμα. Είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, σύμφωνα με τον καθηγητή Golden.
Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αυτών των ψαριών είναι φιλική προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με την εκτροφή ιχθυοτροφείου. Οι καταναλωτές πρέπει, ωστόσο, να είναι προσεκτικοί και να προετοιμάζουν τα θαλασσινά με ασφάλεια, καθώς είναι τρόφιμα που μπορούν να αλλοιωθούν εύκολα.
Συνοψίζοντας, η επιλογή μικρών ψαριών, όπως οι σαρδέλες και τα στρείδια, γίνεται από υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Αυτά τα θαλασσινά πλούτιζουν σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν προστασία ενάντια σε αρκετές ασθένειες. Ως καταναλωτές, θα πρέπει να αναζητούμε πάντα πρωταρχικά την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που επιλέγουμε.