3 Οκτωβρίου 2025

Προσοχή στη νηστεία και το πασχαλινό τραπέζι για τα άτομα με διαβήτη

Τελευταία Άρθρα

Μυκητιάσεις και τραυματισμοί στην άμμο

Στην άμμο της παραλίας δεν απλώς χτίζουμε παλάτια και κάστρα! Περπατάμε, τρέχουμε, κάνουμε γυμναστική, παίζουμε beach-volley και ρακέτες. Περνάμε το μεγαλύ

Μια 11χρονη στο ΕΔΔΑ για την κλιματική αλλαγή- Γιατί είναι ιστορική η προσφυγή

Η 11χρονη Mariana Agostinho κάθισε σήμερα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), μαζί με τα δύο αδέλφια και τα τρία ξαδέλφι

Ο Frankie άνοιξε το πρώτο τατουατζίδικο της Ικαρίας

Ο Frankie, 28 χρονών, με καταγωγή από την Ικαρία, αποφάσισε πρόσφατα να επιστρέψει στο νησί του και να ανοίξει το πρώτο στούντιο τατουάζ. Μεγάλωσε στο Πίτσ

Μικροί δροσεροί παράδεισοι σε 8 αυλές της Αθήνας

Ακούγοντας τη λέξη αυλή, πολλά μπορούν να μας έρθουν στο μυαλό, όλα όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: θυμίζουν κάτι ωραίο. Η αυλή στο σχολείο που βγαίναμε

Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, συχνά αντιμετωπίζουμε την ενόχληση από κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλα απρόσκλητα επισκέπτες. Οι κ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα είναι γεμάτη από θρησκευτικές τελετές και παραδόσεις. Ωστόσο, για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ακολουθείται η νηστεία που μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή τους και να δυσκολέψει τη θεραπεία τους. Σε αυτό, θα δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις παραδόσεις και να φροντίσουν την υγεία τους.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι παραδοσιακές νηστίσιμες συνταγές συνήθως περιέχουν πολλά αμυλούχα τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, πατάτες και ψωμί, που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσουν το σωματικό βάρος. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να τηρήσουν τα άτομα με διαβήτη τις παρακάτω οδηγίες κατά τη διάρκεια της νηστείας:

1. Διατήρηση σταθερού ωραρίου γευμάτων και σωματικής άσκησης.
2. Κατανάλωση σνακ μεταξύ των γευμάτων, όπως ένα φρούτο ή μερικοί ξηροί καρποί, για να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
3. Προσοχή στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων και γλυκών στο πασχαλινό τραπέζι. Μπορούν να καταναλωθούν, αλλά με μέτρο.
4. Συνοδεία του κρέατος με άφθονη ποσότητα σαλάτας, για να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειωθεί η χοληστερόλη των τροφών.
5. Περίπατος μετά το φαγητό για εξισορρόπηση της χώνεψης και αποφυγή πρόσληψης ανεπιθύμητου βάρους.
6. Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, περιορίζοντας τις ποσότητες σε 2 μονάδες αλκοόλης, όπως δύο ποτήρια κρασί ή μπύρας.

Αν έχετε επιθυμία για κάποιο γλυκό, προτιμήστε κάποιο με στέβια και καταναλώστε το προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα. Μην ξεχνάτε ότι η σωματική άσκηση είναι επίσης σημαντική και ένας καλός περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να συμβάλει στην χώνεψη και στον έλεγχο του βάρους.

Σε γενικές γραμμές, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μπορούν να αποτελέσουν μια άσκηση πίστης, υπομονής και επιμονής στην υγιεινή διατροφή. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής θα οδηγήσει στη συμπόρευση της Ανάστασης με τη “μεταβολική ανάσταση” των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ
Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital