Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πυρήνα της Μεσογειακής διατροφής και έχει αναπτύξει ποικίλους ρόλους στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός από τις γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιολάδου που συμβάλλουν στην ανακούφιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων, νέες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη σημαντικότητα των φυσικών συστατικών του ελαιολάδου που αναλαμβάνουν τη μάχη κατά των φλεγματικών διεργασιών στον οργανισμό. Πολυφαινόλες και ελαιοκανθάλη
Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιολάδου εξαρτώνται από τις πολυφαινόλες που περιέχει. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής μορίων-μηνυμάτων που προκαλούν φλεγμονές, καθώς και στην αναστολή της δράσης προ-φλεγμονωδών ενζύμων. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στην μείωση της σύνθεσης του ενζύμου συνθάση του νιτρικού οξείδιου που συνδέεται με την εκδήλωση φλεγματικών διαδικασιών στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιπέδων της αντιδρώσας προτείνης (CRP), ένας δείκτης της φλεγμονής, σε ασθενείς με καρδιακή νόσο.
Ελαιοκανθάλη και βιταμίνη Ε
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ελαιοκανθάλη, μια φαινολική ουσία που υπάρχει στο ελαιόλαδο, μπορεί να αναστέλλει την παραγωγή προ-φλεγμονωδών ενζύμων, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και την ευαισθησία στον πόνο. Η βιταμίνη Ε, από την άλλη πλευρά, επηρεάζει τις φλεγμονώδεις διεργασίες λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της α-τοκοφερόλης. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Ε μειώνει την παραγωγή της CRP και των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, αναστέλλει τη δραστικότητα της πρωτεΐνης κινάσης C και εμποδίζει τη δράση ενζύμων όπως η 2-κυκλοοξυγενάσης.
Συμπερασματικά, το ελαιόλαδο αποτελεί ένα πολύτιμο φυσικό έλαιο με αντιφλεγμονώδη δράση. Οι πολυφαινόλες και η ελαιοκανθάλη βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της δράσης, ενώ η βιταμίνη Ε συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. Πρόσθετες έρευνες απαιτούνται για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου. Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω έρευνες ανοίγουν νέες προοπτικές για τη χρήση του ελαιολάδου ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και στην πρόληψη και θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων.
Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων