5 Δεκεμβρίου 2025

Ντομάτα στον φούρνο με λαχανικά και γαλοπούλα: ένα παραδοσιακό πιάτο με νέες αποχρώσεις

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τι θα χρειαστείς:

– 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
– 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, κομμένη σε κύκλους
– 1 γεμάτη κούπα κομμένη γαλοπούλα
– 1 φλιτζάνι κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
– 1 φλιτζάνι πιπεριά, κομμένη σε κύβους
– 2 φλιτζάνια σπανάκι
– 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
– 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι, σε σκόνη
– ¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
– ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 8 αυγά

Πώς θα το προετοιμάσεις:

– Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς και άλειψε ένα τετράγωνο ταψί με 1 κουταλάκι του γλυκού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
– Τοποθετήστε τις γλυκοπατάτες στο ταψί και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και αλάτι. Ψήστε για 30 λεπτά.
– Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέστε το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και σόταρε τη γαλοπούλα για 1 λεπτό. Προσθέστε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σπανάκι και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τα μπαχαρικά και ανακατέψτε.
– Σε ένα μεσαίο μπολ, σπάστε τα αυγά και ανακατέψτε καλά. Αφού βγάλετε τις πατάτες από το φούρνο, μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
– Απλώστε τα λαχανικά και τη γαλοπούλα πάνω από τις γλυκοπατάτες και έπειτα προσθέστε το αυγό.
– Ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι που θα βάλετε στο κέντρο της ντομάτας να βγει καθαρό. Αφήστε να κρυώσει για 5-10 λεπτά πριν σερβίρετε.

Με αυτήν τη νέα εκδοχή της κλασικής ομελέτας, η ντομάτα στον φούρνο συνδυάζεται με υγιεινά λαχανικά και γευστική γαλοπούλα. Η προετοιμασία είναι απλή και η ομελέτα προσφέρει πλούσια γεύση και θρεπτικά συστατικά. Απολαύστε την ως πρωινό, brunch ή ως ελαφρύ γεύμα. Η ντομάτα στον φούρνο προσθέτει έναν ευχάριστο χρωματικό αντίθετο και γίνεται η απόλυτη σταρ του πιάτου. Προσαρμόστε τη συνταγή όπως επιθυμείτε, προσθέτοντας ή αφαιρώντας λαχανικά και προσαρμόζοντας τις ποσότητες, για να είναι ακριβώς όπως σας αρέσει.

Καλή όρεξη!