2 Οκτωβρίου 2025

Οι εξαρτησιογόνες τροφές που συναντάμε καθημερινά

Τελευταία Άρθρα

Προτεινόμενα Airbnb στη Μαδρίτη

Η Μαδρίτη είναι μια συναρπαστική πόλη με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σημαντικά μουσεία. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη γαστρονομία, τις επιλογές

Ένα δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, απαραίτητο σε κάθε ταξίδι

Κάθε χρόνο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όπως πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το τέλειο δώρο που θα κάνουμε στον αγ

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πρωτότυπη εισαγωγή: Ο ανεξέλεγκτος εθισμός σε ορισμένα τρόφιμα είναι μία πραγματικότητα που αξίζει να μελετήσουμε. Ενώ συχνά συζητάμε για την εξάρτηση από το αλκοόλ και τη νικοτίνη, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει τις εθιστικές ιδιότητες ορισμένων υπερεπεξεργασμένων τροφών. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο British Medical Journal, έρχονται να αναθεωρήσουν την εικόνα που είχαμε για τον εθισμό στα τρόφιμα.

ΠρωτότυποΣύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει σαφής ερευνητική υποστήριξη και κλινική σημασία για τον εθισμό στα τρόφιμα. Η Ashley Gearhardt, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, επισημαίνει ότι ορισμένα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν παρόμοια επίδραση με τις εθιστικές ουσίες. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τη διατροφή είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε. Όπως επισημαίνει η Alexandra DiFeliceantonio, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Υγείας και καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής του Virginia Tech, αυτό καθιστά απαραίτητο να προσδιορίσουμε τα τρόφιμα που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν εξάρτηση.

Δεν όλα τα τρόφιμα θεωρούνται εθιστικά, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι τροφές που παρέχουν ενέργεια προς τη μορφή των υδατανθράκων ή των λιπαρών δεν είναι απαραιτήτως εθιστικές. Ωστόσο, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλότερα επίπεδα και των δύο συστατικών φαίνεται ότι έχουν διαφορετική επίδραση στον εγκέφαλο, συμπεραίνουν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, ένα μήλο με αναλογία υδατανθράκων προς λίπος περίπου 1 προς 0, είναι λιγότερο εθιστικό από μια μπάρα σοκολάτας που έχει αναλογία υδατανθράκων προς λίπος 1 προς 1.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης περιλαμβάνουν την ανάγκη να εξεταστούν προσεκτικά ορισμένες υπερεπεξεργασμένες τροφές, καθώς υπάρχει υποψία ότι μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση. Η κατανόηση αυτού του φαινομένου μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως.

**Σημείωση: Το περιεχόμενο του άρθρου παραμένει το ίδιο, αλλά έχει αναδιαταχθεί και γραφεί με διαφορετικό τρόπο.