13 Μαρτίου 2025

Οι εξαρτησιογόνες τροφές που συναντάμε καθημερινά

Τελευταία Άρθρα

Ανακούφιση από τη μυϊκή αυχενική συγκοπή με αυτές τις ασκήσεις stretching

Θέλετε να ανακουφιστείτε από την ένταση και την ακαμψία στους μυς σας; Τότε δοκιμάστε αυτές τις απλές, αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις stretching που θα βοηθήσ

Άγριο τριαντάφυλλο: Ένας θησαυρός για την υγεία και την ιατρική

Το άγριο τριαντάφυλλο είναι ένα φυτό γεμάτο ευαισθησία και γοητεία που ζωγραφίζει την ύπαιθρο και μαγνητίζει τα βλέμματα με τα πανέμορφα πέταλά του. Ωστόσο,

ΑΝΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΪΤΗΜ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΟΥ

Ο Μαραθώνιος δεν είναι μόνο ένας αγώνας δρόμου. Είναι ένας αγώνας ζωής, πίστης και αίσθημα προσωπικής νίκης. Και η Αναστασία Μαρινάκου, πρωταθλήτρια δρομέας,

Διατροφή για έναν υγιή εγκέφαλο: Πόσο μπορεί να επηρεάσει η διατροφή σας την υγεία του εγκεφάλου;

Τι μπορούμε να μάθουμε από ένα διατροφικό τεστ σχετικά με την ευεξία του εγκεφάλου μας; Κάντε το παρακάτω τεστ για να δείτε αν η διατροφή σας συμβάλλει στη μ

Η Δύναμη της Ευγνωμοσύνης: Μην Παραβλέπεις τα Απλά, Ζήτα να Ευχαριστείς

Στο ποτάμι της ζωής, συχνά χάνουμε από τον ορμητικό ρυθμό της καθημερινότητας τις απλές ευλογίες που μας προσφέρει. Βυθιζόμαστε στις προσπάθειες μας και στον

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πρωτότυπη εισαγωγή: Ο ανεξέλεγκτος εθισμός σε ορισμένα τρόφιμα είναι μία πραγματικότητα που αξίζει να μελετήσουμε. Ενώ συχνά συζητάμε για την εξάρτηση από το αλκοόλ και τη νικοτίνη, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει τις εθιστικές ιδιότητες ορισμένων υπερεπεξεργασμένων τροφών. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο British Medical Journal, έρχονται να αναθεωρήσουν την εικόνα που είχαμε για τον εθισμό στα τρόφιμα.

ΠρωτότυποΣύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει σαφής ερευνητική υποστήριξη και κλινική σημασία για τον εθισμό στα τρόφιμα. Η Ashley Gearhardt, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, επισημαίνει ότι ορισμένα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν παρόμοια επίδραση με τις εθιστικές ουσίες. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας.

Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τη διατροφή είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε. Όπως επισημαίνει η Alexandra DiFeliceantonio, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Συμπεριφορών Υγείας και καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Διατροφής του Virginia Tech, αυτό καθιστά απαραίτητο να προσδιορίσουμε τα τρόφιμα που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν εξάρτηση.

Δεν όλα τα τρόφιμα θεωρούνται εθιστικά, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι τροφές που παρέχουν ενέργεια προς τη μορφή των υδατανθράκων ή των λιπαρών δεν είναι απαραιτήτως εθιστικές. Ωστόσο, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλότερα επίπεδα και των δύο συστατικών φαίνεται ότι έχουν διαφορετική επίδραση στον εγκέφαλο, συμπεραίνουν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, ένα μήλο με αναλογία υδατανθράκων προς λίπος περίπου 1 προς 0, είναι λιγότερο εθιστικό από μια μπάρα σοκολάτας που έχει αναλογία υδατανθράκων προς λίπος 1 προς 1.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης περιλαμβάνουν την ανάγκη να εξεταστούν προσεκτικά ορισμένες υπερεπεξεργασμένες τροφές, καθώς υπάρχει υποψία ότι μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση. Η κατανόηση αυτού του φαινομένου μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως.

**Σημείωση: Το περιεχόμενο του άρθρου παραμένει το ίδιο, αλλά έχει αναδιαταχθεί και γραφεί με διαφορετικό τρόπο.