Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια συνδέεται με μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 100.000 άτομα για διάστημα 10 ετών και κατέγραψαν τα διατροφικά τους μοτίβα καθώς και πραγματοποίησαν τακτικές αξιολογήσεις για την ψυχική τους υγεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή είχαν 30% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άγχους σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα αντιοξειδωτικά και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, την ενέργεια και τη διάθεση, τα οποία επίσης επηρεάζουν την ψυχική υγεία.
Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής για την ψυχική υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ όταν πρόκειται για την ψυχική υγεία. Άλλοι παράγοντες, όπως η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η διαχείριση του άγχους, επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν ανησυχείτε για την ψυχική σας υγεία, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.