Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού αποτελεί μια συνηθισμένη συμβουλή για όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα. Παράλληλα, αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν τη μεσογειακή διατροφή από τη δίαιτα DASH, η οποία συμβάλλει στη μείωση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Αν και το χλωριούχο νάτριο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού μας, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες παθήσεις. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση της καρδιάς. Ενώ η συνιστώμενη πρόσληψη για υγιείς ενήλικες είναι 2.300 mg ημερησίως, άτομα με υπέρταση θα έπρεπε να περιορίζουν την κατανάλωσή τους στα 1.500 mg, ενώ ιδανικά στα 1.000 mg. Παρόλο που η μείωση της κατανάλωσης αλατιού φαίνεται απλή σε θεωρία, στην πράξη αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς ανθρώπους.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να περιορίσουμε το αλάτι στη διατροφή μας; Οι περισσότεροι άνθρωποι είτε δεν γνωρίζουν την περιεκτικότητα νατρίου στα τρόφιμα είτε υποτιμούν την κατανάλωσή του στην καθημερινή ζωή. Αν δεν παρακολουθούμε τις διατροφικές ετικέτες και δεν είμαστε επιμελείς στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι, μπορεί να το καταναλώνουμε υπερβολικά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Επιπλέον, το αλάτι δεν πάντα δίνει έντονη γεύση στα φαγητά. Υπάρχουν πολλά φαγητά που περιέχουν αλάτι παρόλο που δεν φαίνονται ιδιαίτερα αλμυρά. Το αλάτι προσθέτει γεύση και αν το αφαιρέσουμε εντελώς από τη διατροφή μας, τα φαγητά μας μπορεί να μην είναι εξίσου νόστιμα όπως πριν. Επιπλέον, στα εστιατόρια δεν υπάρχουν διατροφικές ετικέτες, οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την πραγματική ποσότητα αλατιού που περιέχει ένα πιάτο. Αν έχουμε συνήθεια να τρώμε συχνά σε εστιατόρια, είναι πιθανό να καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι από ό,τι νομίζουμε. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2020 σε περισσότερα από 2.500 άτομα έδειξε ότι η κατανάλωση μίας μόνο γεύματος εκτός σπιτιού την εβδομάδα συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη νατρίου.
Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε τρόπους για να περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών που μίλησαν στο HealthLine:
1. Παρακολουθείστε τις διατροφικές ετικέτες: Είναι σημαντικό να ελέγχετε την περιεκτικότητα αλατιού στα τρόφιμα που αγοράζετε. Διαβάζοντας τις ετικέτες μπορείτε να ενημερωθείτε για την περιεκτικότητα νατρίου και να επιλέξετε τα πιο χαμηλά σε αλάτι προϊόντα.
2. Μαγειρέψτε μόνοι σας: Η μαγειρική στο σπίτι σας σας δίνει πλήρη έλεγχο επί των συστατικών που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να πειραματιστείτε με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση στα φαγητά σας χωρίς να βασίζεστε στο αλάτι.
3. Αποφύγετε επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού. Προτιμήστε φρέσκες φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε την κατανάλωση προϊόντων όπως αλλαντικά, τυριά, πατατάκια και αλμυρές τηγανητές τροφές.
4. Προσθέστε γεύση με λεμόνι και μπαχαρικά: Αντί να βασίζεστε στο αλάτι, μπορείτε να προσθέσετε γεύση στα φαγητά σας με χυμό λεμονιού, φρέσκα βότανα και μπαχαρικά όπως πιπέρι, παπρικα, κανέλα και κάρυ.
5. Επιλέξτε τονισμένα χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού προϊόντα: Σήμερα μπορείτε να βρείτε πολλά προϊόντα με τονισμένα χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού στα σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν τα συνηθισμένα προϊόντα και να σας βοηθήσουν να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού.
Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού μπορεί να αποτελέσει μια πρόκληση, αλλά είναι εφικτός. Ακολουθώντας τους παραπάνω τρόπους και είναι δυνατόν να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας, βοηθώντας έτσι στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας σας.