Το γλυκό “Μαλλί της Γριάς” είναι γνωστό σε πολλούς από εμάς, ειδικά στο παιδικό κοινό. Συνήθως το συναντάμε σε πανηγύρια ή καρναβάλια, όπου πλανόδιοι πωλητές προσφέρουν αυτή τη λιχουδιά. Αποτελείται από λεπτά νήματα ζάχαρης και ξεχωρίζει για τον μεγάλο όγκο του. Παρόλο που το φυσικό του χρώμα είναι λευκό, με την προσθήκη χρωστικών μπορεί να αποκτήσει και άλλες αποχρώσεις.
Η ιστορία του “Μαλλιού της Γριάς” ξεκινά τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη. Αρχικά, ήταν πολύ ακριβό και δεν ήταν προσβάσιμο σε όλους, αφού η παρασκευή του γινόταν με το χέρι. Ωστόσο, όλα άλλαξαν όταν η γλυκιά αυτή λιχουδιά έφτασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Στην πόλη Nashville του Tennessee, ο οδοντίατρος William Morrison και ο ζαχαροπλάστης John Wharton κατασκεύασαν το πρώτο μηχάνημα για την παρασκευή του “Μαλλιού της Γριάς” το 1897. Αυτή η καινοτομία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Διεθνή Έκθεση του Αγίου Λούδοβίκου το 1904, όπου συμπεριλάμβανονταν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της εκείνης της χρονιάς. Η πρώτη αυτόματη μηχανή για την παρασκευή του γλυκού κατασκευάστηκε το 1972 και από τότε το “Μαλλί της Γριάς” έχει γίνει πιο προσιτό σε όλους.
Το “Μαλλί της Γριάς” είναι ένα γλυκό που συνεχίζει να ευχαριστεί μικρούς και μεγάλους σε κάθε γωνιά του κόσμου. Με τα νέα μηχανήματα παρασκευής, η διαδικασία έχει γίνει πιο εύκολη και γρήγορη, επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να απολαμβάνουν αυτή την ευχάριστη γεύση. Οι χρωστικές ουσίες που προστίθενται επίσης δίνουν τη δυνατότητα για δημιουργικές παραλλαγές στο χρώμα του γλυκού.
Έτσι, το “Μαλλί της Γριάς” παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά σε διάφορες εκδηλώσεις. Ανεξάρτητα από το πώς το αποκαλούμε, το γλυκό αυτό προσφέρει μια γλυκιά ανατριχίλα σε κάθε μπουκιά και μας φέρνει πίσω στην ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων.