Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πραγματικά καλή για την υγεία μας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πραγματικά πόσο είναι μια μερίδα! Και φαίνεται ότι είναι περισσότερο από αυτό που πιστεύαμε, ειδικά όσον αφορά το μπρόκολο. Σύμφωνα με το World Cancer Research Fund (WCRF), μια πραγματική μερίδα ζυγίζει περίπου 80 γραμμάρια, που αντιστοιχεί σε οκτώ ανθοκύτταρα. Ο Matthew Lambert, διατροφολόγος του WCRF, επεσήμανε τη σημασία των φρούτων και λαχανικών στην υγεία μας, καθώς περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η σωστή κατανάλωση είναι 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ένα μεσαίο φρούτο, όπως μήλο ή μπανάνα, αντιστοιχεί σε μια μερίδα. Όμως, για να φτάσουμε σε μια μερίδα σταυρανθών, όπως μπρόκολο, χρειάζεται να φάμε οκτώ ανθοκύτταρα. Η κατανάλωση μικρών και μεγάλων φρούτων όπως αχλάδια και μάνγκο, προσφέρει μια μερίδα. Ακόμα και μια χούφτα μούρων αρκεί για μια μερίδα.
Τα αποξηραμένα φρούτα θεωρούνται επίσης μέρος των πέντε μερίδων της ημέρας, ενώ ένα ποτήρι φρουτούλας ή λαχανούλας είναι ισοδύναμο μιας μερίδας. Για να φτιάξουμε μια μερίδα σταυρανθών λαχανικών, όπως μπρόκολο και κουνουπίδι, θα πρέπει να φάμε οκτώ ανθοκύτταρα, ενώ ένα καρότο ή ένα παστινάκι μετράνε επίσης ως μια μερίδα. Για μικρότερα λαχανικά όπως μπιζέλια ή μανιτάρια, τρεις έως τέσσερις κουταλιές της σούπας θα φτάσουν για τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών. Τα φασόλια και οι φακές μετράνε επίσης στις πέντε μερίδες της ημέρας, αλλά παραμένουν με μικρότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών από άλλα φρούτα και λαχανικά. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να επιδιώκουμε την κατανάλωση 30 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά, σύμφωνα με το NHS.
Ο κ. Lambert επισημαίνει τον ρόλο των φυτικών ινών στην υγεία μας, καθώς βοηθούν στη μετακίνηση της τροφής στο σώμα και στην αίσθηση της κορεσμένης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η κατανάλωση δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του καρκίνου. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας Καρκίνου.
Για να αυξήσουμε την κατανάλωση μας σε φρούτα και λαχανικά, μπορούμε να προσθέσουμε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα και σνακ, να διατηρούμε φρούτα και λαχανικά στο σπίτι για εύκολη πρόσβαση, να πειραματιστούμε με διαφορετικά είδη και τρόπους μαγειρέματος, και να πίνουμε νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά. Επιπλέον, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ανθυγιεινά σνακ με φρούτα και λαχανικά, προσφέροντας έτσι σε εαυτούς μας την απαραίτητη δόση φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμείνει υγιής και ενεργός.