Ενοχλητικοί κοιλιακοί πόνοι, φούσκωμα και διάρροια αποτελούν καθημερινά προβλήματα για τους ανθρώπους που πάσχουν από το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ενώ οι φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να παρέχουν βοήθεια, παρουσιάζουν κάποια περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Σε ένα πρόσφαπου δημοσιεύθηκε στο The Lancet Gastroenterology & Hepatology, αναφέρεται ότι μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου. Συγκεκριμένα, το 70% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε διατροφικές παρεμβάσεις είδαν βελτίωση, ενώ μόλις το 58% των ασθενών που χρησιμοποίησαν φαρμακευτική αγωγή είχαν τα ίδια αποτελέσματα.
Η μελέτη περιελάμβανε ενήλικες ασθενείς με σοβαρά ή μέτρια συμπτώματα του Συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ. Οι διατροφικές παρεμβάσεις περιλάμβαναν μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs, τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που πυροδοτούν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Αυτή η διατροφή συμπεριλαμβάνει την αποφυγή τροφών όπως τα προϊόντα με λακτόζη, τα όσπρια, τα κρεμμύδια και τα δημητριακά που μπορούν να προκαλέσουν το φούσκωμα και τον μετεωρισμό. Σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή, η διατροφή έδειξε να προσφέρει περισσότερα οφέλη και σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους ασθενείς. Ακόμη και αφού οι ασθενείς επέστρεψαν στην προηγούμενη διατροφή τους, η πλειοψηφία τους εξακολούθησε να βιώνει ανακούφιση από τα συμπτώματα.
“Με αυτή τη μελέτη αποδεικνύουμε ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία του Συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, προσφέροντας αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες” αναφέρει η Δρ. Sanna Nybacka, επικεφαλής της μελέτης και διαιτολόγος στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Οι αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και φυσική λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Περαιτέρω έρευνα και παρακολούθηση είναι απαραίτητες για τη διευκρίνιση της αποτελεσματικότητας της διατροφής ως θεραπευτικής επιλογής για την αντιμετώπιση του συνδρόμου.