4 Δεκεμβρίου 2025

Τροφίμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Ο λόγος που πρέπει να τα επιλέγουμε για μια υγιή διατροφή

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η ζύμωση είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται για την παραγωγή πολλών από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και αγαπάμε, όπως τυρί, ψωμί, γιαούρτι, λάχανο τουρσί και κρασί. Πέρα από την ευκολία που προσφέρει, η ζύμωση προσδίδει στα τρόφιμα και στα ποτά ιδιαίτερες ιδιότητες που ευεργετούν την υγεία μας, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD. Ας δούμε γιατί αυτά τα τρόφιμα αξίζει να είναι στην προτίμησή μας για μια ισορροπημένη διατροφή.

1. Ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί, υποστέλλουν μια διαδικασία ζύμωσης κατά την παραγωγή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσθήκη φιλικών βακτηρίων στα προϊόντα αυτά, τα οποία έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία του εντέρου μας. Τα προβιοτικά βοηθούν στην ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

2. Ψωμί και ζυμαρικά
Το ψωμί και τα ζυμαρικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως οι παραδοσιακές σούρωτες και οι παστόινες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης και της οροκολπικής προστασίας, καθώς και στην πρόληψη των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, όπως η διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος του εντέρου.

3. Ζυμωτό λάχανο τουρσί
Το ζυμωτό λάχανο τουρσί είναι πλούσιο σε προβιοτικά λακτοβάκιλα και φυσικά αντιοξειδωτικά. Οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στη διατήρηση μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

4. Ζυμωμένο κρασί
Το κρασί που έχει υποστεί ζύμωση περιέχει πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που προσφέρουν πλεονεκτήματα για την καρδιαγγειακή υγεία και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η ζύμωση είναι μια εξαιρετική τεχνική που βελτιώνει τις ιδιότητες των τροφίμων και προσφέρει οφέλη για την υγεία μας. Έτσι, στην επιλογή των τροφίμων μας, ας θυμόμαστε να προτιμούμε αυτά που έχουν υποστεί ζύμωση, για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.