2 Οκτωβρίου 2025

Κρέας φυτικής προέλευσης: Μια επιλογή που απειλεί την καρδιά

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, εξετάστηκαν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης κρεατοφαγικής διατροφής και φυτικών υποκαταστάτων κρέατος στην υγεία. Το κρέας φυτικής προέλευσης, που έχει γίνει δημοφιλές στους vegan και όχι μόνο, με την ικανότητά του να μιμείται τη γεύση και υφή του πραγματικού κρέατος, προκαλεί ανησυχίες για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η μελέτη εστιάστηκε στην σύγκριση μιας διατροφής με κρέας φυτικής προέλευσης και μιας διατροφής με ζωικό κρέας, όσον αφορά την επίδρασή τους στην υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Η μελέτη περιλάμβανε 89 άτομα με υψηλό κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οι μισοί από τους οποίους κατανάλωναν κρέας φυτικής προέλευσης και οι υπόλοιποι κανονικό κρέας. Μετά από 8 εβδομάδες, οι ερευνητές εξέτασαν δείκτες υγείας όπως η χοληστερόλη, το σακχάρο και η αρτηριακή πίεση.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης ανάμεσα στις δύο διατροφές. Ωστόσο, φάνηκε ότι η κατανάλωση ζωικού κρέατος οδηγούσε σε βελτιωμένη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη που σχετίζονται με τη vegan διατροφή για την υγεία της καρδιάς αναφέρονται κυρίως στα ολόκληρα φυτικά τρόφιμα, και όχι τα κρέατα φυτικής προέλευσης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα κρέατα φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ανήκουν στην κατηγορία του fast food και είναι πλούσια σε νάτριο και μαγειρεμένα με όχι τόσο υγιεινά έλαια. Ωστόσο, η επιλογή καλύτερων κρεάτων φυτικής προέλευσης ενδέχεται να προσφέρει πιο ευεργετικά αποτελέσματα. Συνολικά, είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε σε ολόκληρα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, ανεξάρτητα από το αν είμαστε κρεατοφάγοι ή vegan.

Για μια ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Αποφεύγοντας επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σνακ με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, και καταναλώνοντας φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μπορούμε να προάγουμε την υγεία μας. Είναι σημαντικό να καθορίζουμε ενημερωμένες και συνειδητές επιλογές διατροφής, ιδίως όταν καταναλώνουμε έτοιμα γεύματα σε εξωτερικούς χώρους, που συνήθως περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών οξέων και θερμίδων. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι να διατηρούμε ισορροπημένη διατροφή και να προσέχουμε την υγεία μας.