4 Δεκεμβρίου 2025

Η απίθανη ιστορία της γαλλικής μπαγκέτας

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η μπαγκέτα είναι ένα από τα πιο διάσημα γαστρονομικά σύμβολα της Γαλλίας. Αν και έχει μια μακρά ιστορία που απλώνεται πάνω από διακόσια χρόνια, η αναγνώρισή της από το γαλλικό κράτος έγινε μόλις στις 13 Σεπτεμβρίου 1993. Ήταν μια ιστορική στιγμή για την μπαγκέτα, καθώς ο δεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ υπέγραψε ένα διάταγμα που την ανέδειξε επίσημο σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας.

Μια κλασική γαλλική μπαγκέτα έχει μήκος 65 εκατοστά και διάμετρο 5 έως 6 εκατοστά. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο μακριές μπαγκέτες που φτάνουν ακόμη και το ένα μέτρο. Τα συστατικά της ζύμης είναι αυστηρά καθορισμένα από νόμο και περιλαμβάνουν αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι.

Η ονομασία «μπαγκέτα», που στα γαλλικά σημαίνει ραβδί, επικρατήθηκε στη δεκαετία του ’20, καθώς η χρήση της μπαγκέτας άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Η επιτυχία της οφείλεται σε ένα νόμο που απαγόρευσε στο προσωπικό των αρτοποιείων να εργάζεται πριν από τις 4 το πρωί. Η μπαγκέτα αποδείχθηκε πρακτική και εύκολη στην παρασκευή σε σχέση με το καρβέλι που χρησιμοποιούνταν τότε.

Οι πηγές για την εμφάνιση της μπαγκέτας είναι πολλές, αλλά κανένας δεν μπορεί να διακρίνει την αληθινή της καταγωγή. Μια θεωρία αναφέρει ότι προέρχεται από το ψωμί της Βιέννης, το οποίο εισήχθη στη Γαλλία από τον αυστριακό αξιωματικό Άουγκουστ Τσανγκ το 1839, μαζί με το κρουασάν. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι αρτοποιοί του Μεγάλου Ναπολέοντα παρουσίασαν την μπαγκέτα κατά τη διάρκεια των Ναπολεοντείων Πολέμων (1803-1815), για να ευκολίαζουν τη μεταφορά των εργατών. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι η ιδέα για τη δημιουργία της μπαγκέτας προέκυψε κατά την κατασκευή του μετρό του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο αρχιμηχανικός Φιλζάνς Μπιενβενί παρατήρησε καθημερινά τους εργάτες να κόβουν το ψωμί με διάφορα εργαλεία και ανησυχούσε για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγονταν. Έτσι, ζήτησε από έναν φούρναρη να φτιάξει ένα ψωμί που θα μπορούσε να κόβεται εύκολα με τα χέρια. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού οι αληθινοί λάτρεις της μπαγκέτας δεν θέλουν να την κόβουν με μαχαίρι, θεωρώντας αυτό ιεροσυλία.

Η μπαγκέτα είναι πολύ περισσότερο από απλά ένα ψωμί. Είναι μία γεύση, μία εμπειρία και μία συνήθεια που ενσωματώνει τη γαλλική παράδοση. Έτσι, η γαλλική μπαγκέτα συνεχίζει να κρατά τη θέση της ως ένα από τα πιο αγαπημένα γαστρονομικά σύμβολα της χώρας.