15 Μαρτίου 2025

Η απίθανη ιστορία της γαλλικής μπαγκέτας

Τελευταία Άρθρα

Οδηγώντας μας στην Ολιστική Υγεία: Η εξαιρετική προσέγγιση της Ιπποκράτειας Διαβίωσης

Στον κόσμο της υγείας και της ευεξίας, υπάρχει μια εμπνευσμένη ιστορία που ξεχωρίζει, η ιστορία της οικογένειας Δαφόπουλου και της εταιρείας "Ιπποκράτεια Δια

Ο νόμος της έλξης: Η πραγματική απελευθέρωση δεν εξαρτάται από τις σκέψεις, αλλά από την προσωπικότητα…

Όταν ταξιδεύεις σε ένα αλλιώτικο κόσμο, συχνά συναντάς ανθρώπους που επιμένουν ότι το σύμπαν δεν υλοποιεί αυτό που σκέφτεσαι, αλλά αυτό που είσαι. Αναφέροντα

Μέντα και Δυόσμος: Ανακαλύπτοντας τα χαρακτηριστικά τους και τα οφέλη τους”

Μέντα και Δυόσμος: Ανακαλύπτοντας τα χαρακτηριστικά τους και τα οφέλη τους Η μέντα και ο δυόσμος, δύο βότανα που συχνά αναφέρονται, έχουν κοινή καταγωγή στο

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό: Οι δαπάνες των ξένων τουριστών ξεπερνούν τα 17,9 δισ. ευρώ στο 9μηνο

Παρά τις αβεβαιότητες που επικρατούν, οι προκρατήσεις για τον τουρισμό στην Ελλάδα από τις ξένες αγορές δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας για τους επιχειρημα

Δημιουργήστε Ισχυρή Σύνδεση στην Σχέση σας: 8 επιβεβαιωμένοι επιστημονικοί τρόποι για να το επιτύχετε

Η Μαγεία της Σύνδεσης: Πρακτικοί Τρόποι για να Εμβαθύνετε την Σχέση σας Πόσο βαθιά μπορεί να διεισδύσει ένα βλέμμα στις ψυχές μας; Πόσα λόγια χρειάζονται γι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η μπαγκέτα είναι ένα από τα πιο διάσημα γαστρονομικά σύμβολα της Γαλλίας. Αν και έχει μια μακρά ιστορία που απλώνεται πάνω από διακόσια χρόνια, η αναγνώρισή της από το γαλλικό κράτος έγινε μόλις στις 13 Σεπτεμβρίου 1993. Ήταν μια ιστορική στιγμή για την μπαγκέτα, καθώς ο δεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ υπέγραψε ένα διάταγμα που την ανέδειξε επίσημο σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας.

Μια κλασική γαλλική μπαγκέτα έχει μήκος 65 εκατοστά και διάμετρο 5 έως 6 εκατοστά. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο μακριές μπαγκέτες που φτάνουν ακόμη και το ένα μέτρο. Τα συστατικά της ζύμης είναι αυστηρά καθορισμένα από νόμο και περιλαμβάνουν αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι.

Η ονομασία «μπαγκέτα», που στα γαλλικά σημαίνει ραβδί, επικρατήθηκε στη δεκαετία του ’20, καθώς η χρήση της μπαγκέτας άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Η επιτυχία της οφείλεται σε ένα νόμο που απαγόρευσε στο προσωπικό των αρτοποιείων να εργάζεται πριν από τις 4 το πρωί. Η μπαγκέτα αποδείχθηκε πρακτική και εύκολη στην παρασκευή σε σχέση με το καρβέλι που χρησιμοποιούνταν τότε.

Οι πηγές για την εμφάνιση της μπαγκέτας είναι πολλές, αλλά κανένας δεν μπορεί να διακρίνει την αληθινή της καταγωγή. Μια θεωρία αναφέρει ότι προέρχεται από το ψωμί της Βιέννης, το οποίο εισήχθη στη Γαλλία από τον αυστριακό αξιωματικό Άουγκουστ Τσανγκ το 1839, μαζί με το κρουασάν. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι αρτοποιοί του Μεγάλου Ναπολέοντα παρουσίασαν την μπαγκέτα κατά τη διάρκεια των Ναπολεοντείων Πολέμων (1803-1815), για να ευκολίαζουν τη μεταφορά των εργατών. Μια τρίτη εκδοχή αναφέρει ότι η ιδέα για τη δημιουργία της μπαγκέτας προέκυψε κατά την κατασκευή του μετρό του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο αρχιμηχανικός Φιλζάνς Μπιενβενί παρατήρησε καθημερινά τους εργάτες να κόβουν το ψωμί με διάφορα εργαλεία και ανησυχούσε για τους κινδύνους που αυτό συνεπάγονταν. Έτσι, ζήτησε από έναν φούρναρη να φτιάξει ένα ψωμί που θα μπορούσε να κόβεται εύκολα με τα χέρια. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, αφού οι αληθινοί λάτρεις της μπαγκέτας δεν θέλουν να την κόβουν με μαχαίρι, θεωρώντας αυτό ιεροσυλία.

Η μπαγκέτα είναι πολύ περισσότερο από απλά ένα ψωμί. Είναι μία γεύση, μία εμπειρία και μία συνήθεια που ενσωματώνει τη γαλλική παράδοση. Έτσι, η γαλλική μπαγκέτα συνεχίζει να κρατά τη θέση της ως ένα από τα πιο αγαπημένα γαστρονομικά σύμβολα της χώρας.