Ο τίτλος αυτός ακριβώς καλύπτει το περιεχόμενο ενός πρόσφατουυ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open. Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει τη σημασία της καθημερινής κατανάλωσης ελαιόλαδου για την πρόληψη της άνοιας, καθώς ενδείξεις δείχνουν ότι αυτή μπορεί να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της ευεξίας που παρέχει η μεσογειακή διατροφή.
Η ομάδα ερευνητών ανάλυσε δεδομένα από περισσότερες από 60.000 γυναίκες και 31.000 άνδρες που συμμετείχαν σε δύο μεγάλες μελέτες υγείας. Μετά από αναλύσεις, ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο ανά ημέρα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια.
Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι το ελαιόλαδο αντικατέστησε άλλα λιπαρά στη διατροφή των συμμετεχόντων, όπως το βούτυρο και η μαγιονέζα. Αυτή η αντικατάσταση μπορεί να έχει συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας, καθώς το ελαιόλαδο παρέχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Η φλεγμονή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συνδέονται με την άνοια, επομένως η μεσογειακή διατροφή και η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της παθολογικής κατάστασης. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την εμφάνιση παθήσεων.
Συνοψίζοντας, η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει την υγειονομική αξία της μεσογειακής διατροφής και του ελαιολάδου. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, προσφέροντας προστασία στον εγκέφαλο και αποτρέποντας τη φλεγμονή.