Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι νοικοκυρές σε κάθε ηπειρώτικο σπίτι αρχίζουν τις προετοιμασίες για το τραπέζι της παραμονής. Και ανάμεσα σε όλες τις λαχταριστές λιχουδιές που συνθέτουν το γιορτινό μενού, ένα γλυκό ξεχωρίζει. Τα «σπάργανα του Χριστού», όπως αναφέρονται, είναι ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο γλύκισμα, το οποίο έχει γεμίσει με νόστιμες γεύσεις και αρώματα την παραδοσιακή κουζίνα.
Τα “σπάργανα του Χριστού” είναι σαν κομμάτια ουράνιας γαστρονομικής ευχαρίστησης που προσφέρουν απόλαυση και νοστιμιά στους λάτρεις των γλυκών. Η παρασκευή τους γίνεται με μεράκι και αγάπη από τις νοικοκυρές, οι οποίες ψήνουν τιγανίτες πάνω σε πυρωμένη πέτρα και μέσα στο τζάκι. Μόλις γίνουν χρυσαφί, τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο, τρίβοντας πάνω τους καρύδια και κανέλα. Το αποτέλεσμα είναι ένα γευστικό ήδησμα που μαγεύει τις αισθήσεις και τον ουρανίζει τον ουρανίζει καθενός που το απολαμβάνει.
Το έθιμο των “σπαργάνων του Χριστού” μας ταξιδεύει στο βάθος του χρόνου, αναδεικνύοντας μια παράδοση που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά. Αυτό το γλυκό με χαρακτηριστική γεύση και αρώματα, συμβολίζει τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη και προκαλεί αίσθηση ιερότητας και θρησκευτικότητας. Ενώ έχει επηρεάσει ακόμα και τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα που απαγγέλλουν τα παιδιά κατά την παραμονή της Γέννησης του Χριστού.
Έλατε να τα γευτούμε, παιδιά”εξαποθώντας τις γειτόνισσες και τις γειτονοπούλες. “Ας δημιουργήσουμε αυτό το αριστούργημα γεύσεων και ας αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τη γαστρονομία των γιορτών. Έστω και για λίγο, ας παραδοθούμε στο γλυκό αυτό πειρασμό που μας προσφέρει αγνή ευχαρίστηση και χαροποιεί τις γευστικές μας κάλπες.