Το αλάτι είναι ένα υλικό που βρίσκεται σε σχεδόν όλα τα φαγητά μας. Αποτελεί μέρος της διατροφής μας και συνήθως δεν το σκεφτόμαστε πολύ. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, κάτι που ελάχιστοι αντιλαμβάνονται. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 90% των ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλατιού, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.
Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να κόψουμε το αλάτι από την διατροφή μας; Η πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφών περιέχουν αλάτι για να βελτιώσουν την γεύση τους. Επίσης, η αλλαγή μιας συνήθειας απαιτεί προσπάθεια, θέληση και χρόνο. Έτσι, πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού, ακόμα και αν έχουμε διαγνωστεί με καρδιακή νόσο.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την πρόσληψη νατρίου και να βελτιώσουμε την διατροφή μας. Κάποιες συμβουλές περιλαμβάνουν:
1. Αποφεύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και προετοιμάστε τα γεύματά σας στο σπίτι όταν είναι δυνατόν. Έτσι, μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα αλατιού που προσθέτετε στα φαγητά σας.
2. Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων όταν ψωνίζετε και προσπαθήστε να αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν περισσότερα από 140 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μερίδα.
3. Μειώστε την ποσότητα του προστιθέμενου αλατιού που χρησιμοποιείτε κατά το μαγείρεμα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε άλλα μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα για να ενισχύσετε την γεύση των πιάτων σας.
4. Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν φυσικά νατρίου και προσφέρουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία μας.
Με αυτούς τους τρόπους, μπορούμε να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού και να βελτιώσουμε την διατροφή μας. Αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και προσπάθεια για την υγεία μας και την πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων.