Στην ελληνική μυθολογία, η Αριάδνη, κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και της Πασιφάης, ερωτεύτηκε τον αθηναίο Θησέα και για να τον σώσει από βέβαιο θάνατο, του έδωσε έναν μίτο (κουβάρι) από σπάγκο για να βρει την έξοδο από τον λαβύρινθο, εάν καταφερνόταν να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Στην γειτονιά της Καλλιθέας, σε ένα ζεστό καφενείο που η ευωδιά των νεραντζιών εξαπλώνεται στον δρόμο από τα παρτέρια των πεζοδρομίων, ξεδιπλώνεται το γευστικό νήμα της κρητικής κουζίνας με αυθεντικότητα και απλότητα. Ο Μανώλης Χνάρης, γεννημένος και μεγαλωμένος στα Λιβάδια Ρεθύμνου, άνοιξε το καφενείο του στην Καλλιθέα το 1995 με την προθυμία να προσφέρει την αυθεντική κρητική γεύση.
Στον “Μίτο”, από την πρωινή καφεϊκή αγγαλιά των συνταξιούχων μέχρι τη βραδινή αναζήτηση της κρητικής κουζίνας από κόσμο όλης της Αθήνας, το φαγητό αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Ο Μανώλης επιμένει να δίνει έμφαση στο πρωινό, που αποτελεί και την ταυτότητα του καφενείου, ως εστία επικοινωνίας και κοινωνικών συζητήσεων. Η διακόσμηση του χώρου κρατάει ζωντανή την αίσθηση της Κρήτης, με τα παράθυρα να παίζουν ματς και τοίχους να γεμίζουν πίνακες σπουδαίων Κρητικών προσωπικοτήτων.
Μαζί με τη σύζυγό του Σοφία, ο Μανώλης φέρνει στο καφενείο τη γεύση του σπιτιού. Στην ανοιχτή κουζίνα, πίσω από τον πάγκο που διαχωρίζει την αίθουσα, οι γυναίκες αναβαθμίζουν τα τηγάνια με τις γευστικές τους μαγειρικές συνταγές. Τα κρέατα, από γαρδούμια, γλυκάδια, αμελέτητα, σπληνάντερα, αρνιά και πρόβατα, προέρχονται από το χωριό του Μανώλη και τα γουρουνόπουλα (όταν είναι διαθέσιμα) είναι ελεύθερης βοσκής. Ο Μανώλης διαλέγει προσεκτικά την πρώτη ύλη, είτε πρόκειται για την ρακή και τον μαρουβά, είτε για τις πρώτες ύλες των πιάτων, προσφερόμενες από τους γνωστούς του προμηθευτές.
Ο κατάλογος του καφενείου χρειάζεται μικρή μετάφραση, αλλά ο Μανώλης είναι πάντα εκεί για να σας κατατοπίσει με τις γνώσεις του. Οι συνταγές του “Μίτου” περιλαμβάνουν ποικιλίες που αποκλίνουν από τα γνωστά κρητικά πιάτα, όπως πιλάφι με κρεατόζουμο και μακαρονάδα με ανθότυρο αξεβουτύριστο και ξινόχοντρο σπιτικό. Άλλες σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν τη βουτυράτη γραβιέρα, τη σπεσιαλιτέ παραδοσιακή γαρίδα, τα αγκιναράκια, τα καλούντρια, τα χορτοπιτάκια, τους ντολμάδες και τους χοχλιούς μπουμπουριστούς.
Ο Μανώλης έχει επιλέξει να υπηρετεί την κρητική κουζίνα με φαντασία και μεράκι και πιστεύει ότι το σημαντικότερο είναι η πρώτη ύλη να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Γι’ αυτό το λόγο, πηγαίνει ακόμα και μόνος του στο πρακτορείο για να παραλάβει τη ρακή και τον μαρουβά. Η έλξη του γευστικού ταξιδιού ενισχύεται με τη σωστή συνοδεία ποτού, καθώς ο συνδυασμός των δυο πρέπει να είναι τέλειος.
Το “Μίτο” είναι ένας κοινωνικός χώρος όπου η κρητική παράδοση ζει μέσα από την γεύση. Ο Μανώλης Χνάρης με την Σοφία του φροντίζουν ακόμα και προσωπικά για τον καθένα που τιμά το κατάστημά τους. Η κρητική κουζίνα γνωρίζει ποικίλες διαφορές ανά την Κρήτη και η γεύση που προσφέρεται στο “Μίτο” αντικατοπτρίζει την πλούσια και ποικίλη γαστρονομική παράδοση του τόπου.
Ο Μανώλης, με πείρα και φαντασία, μαγειρεύει για εσάς αυθεντικά κρητικά πιάτα που είναι πολύ περισσότερο από μια απλή γεύση. Από τον πολύτιμο καφέ το πρωί, μέχρι το τέλειο γεύμα το βράδυ, η εμπειρία στο “Μίτο” είναι πάντα αξέχαστη.