9 Οκτωβρίου 2025

Νέα μελέτη ανακαλύπτει καταστροφικές επιπτώσεις της νεοτάμης στο έντερο

Τελευταία Άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας σηκώνει τη ράχη του – Πώς να το αποτρέψετε

Σίγουρα έχετε παρατηρήσει τη στιγμή που ο σκύλος σας σηκώνει τις τρίχες στη ράχη του και αναρωτιέστε τον λόγο πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Θα σας δώσουμε

Νέοι γονείς: Κάνετε γυμναστική… χωρίς να το ξέρετε

Πολλές φορές, οι νέοι γονείς αστειεύονται ότι δεν χρειάζονται γυμναστήριο, αφού σηκώνουν συνεχώς τα μικρά τους. Παρόλα αυτά, αυτή η δραστηριότητα μπορεί να

Παιδιά στην εφηβεία: Πώς επηρεάζει η διατροφή τη διάθεσή τους;

Η διατροφή έχει μεγάλη σημασία για την σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας όπου συμβαίνουν πολλές αλλαγές

Η προγεννητική έκθεση των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τα μωρά μετά τη γέννησή τους

Η έκθεση των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μωρών μετά τη γέννησή τους. Σύμφων

Βρέφος: Πώς το μητρικό γάλα ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Μια νέα έρευνα από το Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση του Πανεπιστημίου Tufts έδειξε ότι ένα συστατικό του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Έχει αποδειχθεί πως η ευρέως χρησιμοποιούμενη γλυκαντική ουσία, νεοτάμη, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο έντερο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Frontiers in Nutrition”. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νεοτάμη, η οποία εισήχθηκε στην αγορά το 2002, αποτελεί απειλή για την υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο εντερικό μικροβίωμα. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν την αναστάτωση του επιθηλιακού φραγμού του εντέρου και την αυξημένη εισβολή βακτηρίων στα εντερικά κύτταρα, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως διάρροια, φλεγμονή του εντέρου και λοιμώξεις.

Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι κι άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, μπορούν επίσης να έχουν αντίστοιχες επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως, η επιστημονική κοινότητα πρέπει να εξετάσει εκ νέου την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως, συμπεριλαμβανομένης της νεοτάμης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είχε κρίνει το 2010 ότι η νεοτάμη ήταν ασφαλής για χρήση και αυτό είχε οδηγήσει στην έγκρισή της σε περισσότερες από 35 χώρες. Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για να εξεταστούν οι πιθανές τοξικές επιπτώσεις των νεότερων τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που έχουν εισαχθεί πρόσφατα στην αγορά.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν το κοινό να είναι προσεκτικό με την κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών και να επιλέγει φυσικές εναλλακτικές επιλογές γλυκαντικών.