Από το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των εντόμων στην διατροφή των Ευρωπαίων πολιτών, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην ευρωπαϊκή κουλτούρα τροφίμων. Η έγκριση αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια πιο βιώσιμη και εναλλακτική διατροφική προσέγγιση, που επιτρέπει στους καταναλωτές να ανακαλύψουν έναν νέο κόσμο γεύσεων και εμπειριών.
Στην Ελλάδα, η έγκριση ήρθε λίγο αργότερα, το 2023, με την αδειοδότηση του οικιακού γρύλου (Acheta domesticus) σε μορφή σκόνης. Ο γρύλος αυτός ήδη προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση σε δημητριακά, smoothies και ζυμαρικά. Πέρα από αυτόν, η λίστα με τα εγκεκριμένα έντομα στην ΕΕ σιγά-σιγά διευρύνεται.
Αυτή η νέα προσέγγιση στη διατροφή έχει δημιουργήσει έναν νέο κλάδο προϊόντων. Σήμερα, μπορούμε να βρούμε διάφορα προϊόντα που περιέχουν έντομα στην ελληνική αγορά, κυρίως σε μορφή σκόνης. Αυτά τα προϊόντα προσφέρουν έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων και υπόσχονται να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία των γευμάτων μας.
Μερικά παραδείγματα προϊόντων που περιέχουν έντομα είναι οι μπάρες δημητριακών με πρωτεΐνη από έντομα, τα ζυμαρικά που εμπλουτίζονται με σκόνη από έντομα και τα σνακ όπως τσιπς και crackers που παρασκευάζονται με αλεύρι από έντομα. Επιπλέον, η σκόνη πρωτεΐνης από έντομα μπορεί να προστεθεί σε smoothies, γιαούρτι και ακόμα και να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική.
Η ένταξη των εντόμων στη διατροφή μας είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά οι επιλογές μας αυξάνονται σιγά-σιγά. Τώρα μπορούμε να βρούμε προϊόντα με έντομα σε εξειδικευμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής, μέσω online αγορών και ακόμα και σε ορισμένα εστιατόρια που έχουν ενσωματώσει στο μενού τους πιάτα με έντομα.
Η εντομοφαγία προσφέρει μια νέα διάσταση στην ευρωπαϊκή διατροφή, επιτρέποντάς μας να ανακαλύψουμε νέες γεύσεις και να προάγουμε μια πιο βιώσιμη κουλτούρα τροφίμων. Με την πάροδο του χρόνου, αναμένεται να δούμε ακόμα περισσότερα εντόμα να εντάσσονται στη διατροφή μας, αποτελώντας μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών.