Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια, τα όσπρια και το ελαιόλαδο αποτελούν απαραίτητο μέρος της διατροφής των ηλικιωμένων ανθρώπων και, σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, μπορούν να “σβήσουν” έως και 18 χρόνια από την ηλικία του εγκεφάλου και να τον ανανεώσουν. Η μεσογειακή διατροφή και η διατροφή MIND αποδείχθηκαν ότι μπορούν να μειώσουν την συσσώρευση πλακών στον εγκέφαλο, ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν αυτές τις διατροφές είχαν νεότερους εγκεφάλους κατά 18 χρόνια. Και οι δύο διατροφές συσχετίζονται με βραδύτερη γνωστική εξασθένιση και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Η μελέτη περιλάμβανε νεκροψίες εγκεφαλικού ιστού από 581 συμμετέχοντες που είχαν συμμετάσχει σε μια μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου Rush για τη μνήμη και τη γήρανση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν πιο νεανικούς εγκεφάλους, καθώς εμφάνιζαν λιγότερη συσσώρευση πλακών σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν μια διατροφή με χαμηλότερα επίπεδα της μεσογειακής διατροφής. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση πράσινων φυλλώδων λαχανικών τουλάχιστον επτά φορές την εβδομάδα μπορεί να ανανεώσει τον εγκέφαλο έως και 19 χρόνια. Επιπλέον, και οι δύο διατροφές αποκλείουν το κόκκινο κρέας, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς αυτά έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο νόσων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush υπογραμμίζουν ότι αυτές οι δύο διατροφές είναι πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα, τα οποία περιέχουν πολλούς θρεπτικούς παράγοντες και χημικές ουσίες που καταστέλλουν τη φλεγμονή στο σώμα και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Επομένως, η επιλογή μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι καθοριστική για τη διατήρηση ενός νέου εγκεφάλου και την αποφυγή διαφόρων διαταραχών της γνωστικής λειτουργίας.