2 Οκτωβρίου 2025

Επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου: Η διατροφή που ανανεώνει την νεολαία”

Τελευταία Άρθρα

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Ο James Clear, συγγραφέας του βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», παρουσιάζει μια μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες τ

Ο Giorgio Armani και η αφοσίωσή του στη μόδα

Στα 89 του ο Giorgio Armani εξακολουθεί να είναι το απόλυτο αφεντικό στον κόσμο της μόδας. Με το μεγάλο του σόου με τίτλο "One Night Only Venice", ο διάσημ

Στην Kinsen-Europcar Greece το βραβείο «Network Development Award 2022»

Η εταιρεία Kinsen-Europcar Greece ανακήρυξεται νικήτρια του βραβείου «Network Development Award 2022» στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Europcar Mobility G

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια; Υπάρχει λόγος (και καλά κάνετε)

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους, προκαλώντας γέλιο ή και... θέμα με τον αριθμό των μαξιλαριών που χρειάζοντ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια, τα όσπρια και το ελαιόλαδο αποτελούν απαραίτητο μέρος της διατροφής των ηλικιωμένων ανθρώπων και, σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology, μπορούν να “σβήσουν” έως και 18 χρόνια από την ηλικία του εγκεφάλου και να τον ανανεώσουν. Η μεσογειακή διατροφή και η διατροφή MIND αποδείχθηκαν ότι μπορούν να μειώσουν την συσσώρευση πλακών στον εγκέφαλο, ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ. Η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν αυτές τις διατροφές είχαν νεότερους εγκεφάλους κατά 18 χρόνια. Και οι δύο διατροφές συσχετίζονται με βραδύτερη γνωστική εξασθένιση και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Η μελέτη περιλάμβανε νεκροψίες εγκεφαλικού ιστού από 581 συμμετέχοντες που είχαν συμμετάσχει σε μια μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου Rush για τη μνήμη και τη γήρανση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν πιο νεανικούς εγκεφάλους, καθώς εμφάνιζαν λιγότερη συσσώρευση πλακών σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν μια διατροφή με χαμηλότερα επίπεδα της μεσογειακής διατροφής. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση πράσινων φυλλώδων λαχανικών τουλάχιστον επτά φορές την εβδομάδα μπορεί να ανανεώσει τον εγκέφαλο έως και 19 χρόνια. Επιπλέον, και οι δύο διατροφές αποκλείουν το κόκκινο κρέας, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς αυτά έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο νόσων. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush υπογραμμίζουν ότι αυτές οι δύο διατροφές είναι πλούσιες σε φυτικά τρόφιμα, τα οποία περιέχουν πολλούς θρεπτικούς παράγοντες και χημικές ουσίες που καταστέλλουν τη φλεγμονή στο σώμα και προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Επομένως, η επιλογή μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι καθοριστική για τη διατήρηση ενός νέου εγκεφάλου και την αποφυγή διαφόρων διαταραχών της γνωστικής λειτουργίας.