28 Απριλίου 2025

Πώς να νικήσουμε τη δυσκοιλιότητα και να ενισχύσουμε την υγεία του εντέρου μας

Τελευταία Άρθρα

2ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος – Το Ινστιτούτο ARISTEiA εκπαιδεύει Έλληνες φοιτητές

Στα Λουτρά Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Κρίση (Interdisciplinary

Ναρκοληψία στους σκύλους: Προσεκτική παρατήρηση και αντιμετώπιση της άγνωστης πάθησης

Εσείς και το νέο σκυλάκι σας απολαμβάνετε τη βόλτα στο πάρκο, όταν ξαφνικά πέφτει κάτω και λιποθυμάει. Πρώτο και κύριο, κρατήστε την ψυχραιμία σας και πάτε ν

Πυροτεχνήματα και ζωάκια: προστατέψτε τα από τον τρόμο

Η χρήση πυροτεχνημάτων σε γιορτές και εκδηλώσεις δημιουργεί θέαμα και ενθουσιασμό για τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να φαίνεται θεαματικό και ανεβα

«Συνεννοηθείτε με τα παιδιά σας» – Η σπουδαιότητα της ακριβής επικοινωνίας

Όταν προσπαθούμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας, χρησιμοποιούμε συχνά τυπικές φράσεις, χωρίς να τις σκεφτόμαστε πολύ. Μία από αυτές είναι η φρ

Tips για να μην πάρετε πολλά κιλά αυτές τις γιορτές!

Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη από εκλεπτυσμένη γεύση και απολαύσεις, αλλά πολλές φορές βρισκόμαστε να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την σωστή ισορροπία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τρόφιμα πρωταθλητές για την καλή λειτουργία του εντέρου μας

Είτε αντιμετωπίζουμε περιστασιακή δυσκοιλιότητα είτε ανήκουμε στην κατηγορία των ατόμων που υποφέρουν μόνιμα από αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να βρούμε τρόπους να εκπαιδεύσουμε και να τακτοποιήσουμε το έντερό μας, επιλέγοντας τρόφιμα που μας βοηθούν.

Πρόσφατες ερευνητικές μελέτες έχουν αναδείξει ορισμένα τρόφιμα που ξεχωρίζουν για την αποτελεσματική δράση τους κατά της δυσκοιλιότητας. Η κολοκύθα, το βερίκοκο, τα γκότζι μπέρι, οι γλυκοπατάτες, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και το κεφίρ είναι μερικά από αυτά τα τρόφιμα που μπορούμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας για να επιτύχουμε αυξημένη λειτουργία του εντέρου μας.

Γνωστά και αναφέρεται συχνά, τα σύκα, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια και οι φράουλες είναι επίσης φρούτα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση αυτών των φρούτων μπορεί να εκπαιδεύσει το έντερο να λειτουργεί ομαλά.

Η πρόσληψη φυτικών ινών είναι εξίσου σημαντική για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη διατήρηση της εντελώς υγιούς πεπτικής λειτουργίας. Οι φυτικές ίνες περιέχονται σε φρούτα όπως ξερά ή φρέσκα σύκα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Ο ρόλος τους είναι να απορροφούν το νερό και να αυξάνουν το μέγεθος και την υφή των κοπράνων, καθιστώντας τα ευκολότερα να εκκρίνονται. Οι ειδικοί προτείνουν την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών, καθώς και όσπρια, που περιέχουν ανεπεξέργαστες και διαλυτές ίνες που ευνοούν τον οργανισμό μας και μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Τα προβιοτικά αποτελούν σημαντικό παράγοντα τόσο για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας όσο και για την ενίσχυση της εντερικής υγείας γενικότερα. Ένα γιαούρτι που περιέχει προβιοτικά μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου.

Τέλος, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “European Journal of Gastroenterology & Hepatology” ανέδειξε ότι ο καφές είναι πολύ αποτελεσματικότερος από το νερό στην προώθηση της κινητικότητας του παχέος εντέρου.

Συνολικά, η ενσωμάτωση των παραπάνω τροφίμων στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στην επίτευξη υγιούς πεπτικής λειτουργίας. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας και να επιλέγουμε τρόφιμα που προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου μας. Συνεργαζόμαστε με τον δρ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, κλινικό διαιτολόγο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος του ΓΝΑ Λαϊκού και μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΠαΚΑΝ, για την παροχή των πληροφοριών αυτού τουυ.