5 Δεκεμβρίου 2025

Μια γευστική αναζήτηση στον κόσμο των πλακόπιτων στην Αρκαδία

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Στο Κορακοβούνι, ένα υπέροχο χωριό της Αρκαδίας, ζει μια ομάδα γυναικών που φτιάχνουν τις περίφημες πλακόπιτες. Όταν επισκέπτηκα αυτό το μέρος, αντίκρισα ένα διώροφο σπίτι με αυλή, όπου η κυρία Θωμαΐς μας υποδέχθηκε με χαμόγελο. Ήταν απόλυτα προετοιμασμένη να μας μάθει τα μυστικά της πλακόπιτας και να μας παρουσιάσει την τέχνη της.

Η πλακόπιτα, όπως μας εξήγησε η κυρία Θωμαΐς, παίρνει αυτό το όνομα γιατί ετοιμάζεται πάνω σε μια σιδερένια πλάκα. Αποτελεί ένα απλό και εύκολο ψωμί που χρησιμοποιούνταν κυρίως στο παρελθόν για να το πάρουν μαζί τους στα χωράφια. Ο τρόπος παρασκευής του είναι απλός και οι υλικές πρώτες ύλες είναι εύκολα προσβάσιμες. Σε μια λεκάνη αναμιγνύεται αλεύρι κίτρινο με λευκό αλεύρι, μαγειρική σόδα, αλάτι και κρύο νερό. Αφού ζυμωθεί, η ζύμη χωρίζεται σε μικρά μπαλάκια και ανοίγεται με έναν πλάστη. Κατόπιν, το ζυμάρι τοποθετείται πάνω στην πλάκα που έχει ζεσταθεί προηγουμένως στη φωτιά και δημιουργείται μία μικρή τρύπα στο κέντρο της πλακόπιτας, ώστε το εσωτερικό της να ψηθεί ομοιόμορφα.

Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Η κυρία Θωμαΐς και οι γυναίκες που την βοηθούν φτιάχνουν τις πλακόπιτες μία μετά την άλλη με απίστευτη ευκολία. Η γεύση τους είναι ζεστή και απολαυστική, αλλά ακόμη και όταν κρυώσουν, παραμένουν ένα ψωμί που αποζημιώνει τον ουρανίσκο.

Μείναμε αρκετή ώρα στην αυλή του σπιτιού, απολαμβάνοντας τις πλακόπιτες και συζητώντας με την κυρία Θωμαΐς. Μας μίλησε για το παρελθόν και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν όταν εργάζονταν στα χωράφια. Τώρα, ασχολείται κυρίως με τον κήπο και την περιποίηση των φυτών της. Η αξία της παλιάς παράδοσης και οι πολύτιμες τεχνικές που διατηρούνται μέσα από τις γενιές είναι κάτι που θα πρέπει να εκτιμήσουμε και να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε.

Τελικά, η εμπειρία αυτή στο Κορακοβούνι με οδήγησε στη σκέψη της ιταλικής cucina povera. Εκείνη την κουζίνα που προέρχεται από τις αγροτικές περιοχές και επιστρέφει για να μας θυμίσει την αξία των φυσικών, εποχιακών υλικών και την ουσία της απλότητας. Μια τέτοια “σοφή κουζίνα” μπορεί να μας βοηθήσει να επανασυνδεθούμε με την γεύση, την προσωπικότητα και την ισορροπία της καθημερινής μας διατροφής. Έτσι, μέσα από την απλότητα των πλακοπίτων, ανακαλύψαμε μια γαστρονομική επιδραστικότητα που μας ταξιδεύει σε αυθεντικές και αγαπημένες γεύσεις.