15 Μαρτίου 2025

Το αυγό: Η βασική θρεπτική αξία για τα παιδιά μας

Τελευταία Άρθρα

Ένα γλυκό κόσμημα για υποστήριξη και αλληλεγγύη στους νέους με σακχαρώδη διαβήτη

αρχίζει ως εξής: Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔτ1) είναι μια ανίατη ασθένεια που επηρεάζει κυρίως παιδιά και εφήβους. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 150 παι

Αποκτήστε φωτεινά μάτια: Δράστε αποτελεσματικά κατά των μαύρων κύκλων

Τα μάτια μας είναι το παράθυρο προς την ψυχή μας, αλλά μερικές φορές οι μαύροι κύκλοι τα καλύπτουν και τους αφαιρούν τη φυσική λάμψη τους. Πέρα από τα γονίδια

Περιποιούμαστε τον λαιμό μας για να διατηρήσουμε τη νεανική του εμφάνιση

Ο λαιμός μας είναι μια περιοχή που εύκολα εκδηλώνει σημάδια γήρανσης. Με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα σε αυτή την περιοχή αρχίζει να γίνεται λεπτότερο και

Υγιή και λαμπερή εμφάνιση: Συμβουλές για τη φροντίδα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών

Όλες οι γυναίκες αναζητούν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα, όμορφα μαλλιά και δυνατά, περιποιημένα νύχια. Υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες που μπορούν να

Πώς στήθηκε η απάτη-«μαμούθ» σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με ζημιά 8 εκατ. ευρώ

Ποιο είναι το άμεσο κέρδος για τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους όταν υπάρχουν παράνομες εκτελέσεις συνταγών και απάτες; Η διοίκητρια του οργανισμού, Θεανώ Καρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το αυγό είναι ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα για τα παιδιά μας και δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην πασχαλινή περίοδο. Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα σύμβολα του Πάσχα, το αυγό προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά και είναι ιδανικό για την υγιεινή διατροφή των παιδιών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πρώτα απ’ όλα, το αυγό είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών και των κυττάρων, καθώς και για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, οι πρωτεΐνες του αυγού προκαλούν αίσθημα κορεσμού και συμβάλλουν στη διατήρηση του ισορροπημένου σωματικού βάρους.

Εκτός από τις πρωτεΐνες, το αυγό περιέχει επίσης σιδήρο, βιταμίνες (σύμπλεγμα Β, βιταμίνη Α, βιταμίνη D) και μεταλλικά στοιχεία, όπως μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρος, ασβέστιο και άλλα. Αυτή η πλούσια γκάμα θρεπτικών συστατικών καθιστά το αυγό μια ουσιαστική προσθήκη στην καθημερινή διατροφή των παιδιών.

Η εισαγωγή του αυγού στη διατροφή των παιδιών μας μπορεί να ξεκινήσει περίπου στον 6ο μήνα. Μπορεί να χορηγηθεί στην αρχή μόνο ο κρόκος και στη συνέχεια το ασπράδι, με αυξανόμενη ποσότητα καθημερινά. Επίσης, μπορεί να προστεθεί σε παρασκευές όπως κέικ, τυροπιτάκια, μπισκοτάκια και κεφτεδάκια. Προτείνεται να χορηγείται 4-5 φορές την εβδομάδα, για να παρέχεται ποικιλία στη διατροφή του παιδιού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αυγό μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε κάποια παιδιά. Ωστόσο, συνήθως τα παιδιά με αλλεργία στο αυγό ανέχονται την ψημένη μορφή του αυγού. Σε περιπτώσεις αλλεργίας, η επανεισαγωγή του αυγού συνήθως γίνεται μετά το πρώτο έτος ζωής.
Το αυγό προσφέρει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών και είναι απαραίτητο για την υγιεινή ανάπτυξη των παιδιών μας. Μπορούμε να εισάγουμε το αυγό στη διατροφή τους με διάφορους τρόπους, αλλά πάντοτε πρέπει να προσέχουμε τυχόν αλλεργίες και να ξεκινάμε σιγά-σιγά. Με μια ποικιλία από αυτήν την υπερτροφή, τα παιδιά μας μπορούν να απολαμβάνουν ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα.