2 Οκτωβρίου 2025

5 τροφές που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο για την εγκυμοσύνη

Τελευταία Άρθρα

Κοριοί: Ταξιδεύουν, κρύβονται και απειλούν – Τα τσιμπήματα, τα συμπτώματα, η θεραπεία

Το Παρίσι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τους κοριούς και η ζοφερή κατάσταση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία και στη χώρα μας. Αν και είχαμε να ασχοληθ

Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες στα ταξίδια σας

Για να αφομοιώσετε πλήρως έναν προορισμό που ονειρευόσασταν, θα πρέπει να αφιερώσετε πολλές ώρες και μέρες ταξιδιού με αεροπλάνα, τρένα ή πλοία, οδηγώντας

7 υπέροχα Αirbnb για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Το επερχόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η ιδανική ευκαιρία για απόδραση και χαλάρωση. Αν εξακολουθείς να αναζητείς κατάλυμα, δεν χρειάζεται να ανη

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Ο James Clear, συγγραφέας του βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», παρουσιάζει μια μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες τ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η ανάγκη για σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αναμφίβολα σημαντική. Το σίδηρο είναι απαραίτητο για τη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα του οργανισμού. Επιπλέον, συμβάλλει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ομαλή λειτουργία των μυών, του κολλαγόνου και των ενζύμων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ποσότητα αίματος στο σώμα αυξάνεται για την υποστήριξη της ανάπτυξης του μωρού. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες μας σε σίδηρο, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι σιδήρου, ο αιμικός και ο μη αιμικός. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε ζωικές πηγές, ενώ ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικές πηγές, εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής.

Εδώ είναι 5 τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για να προμηθευτείτε σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

1. Αποξηραμένα φρούτα: Η αποξηραμένα φρούτα, όπως τα φιστίκια, τα κάσιους, τα φουντούκια και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, είναι πλούσια πηγή μη αιμικού σιδήρου. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο γεύμα σας ή να τα καταναλώσετε ως σνακ.

2. Σπανάκι: Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή μη αιμικού σιδήρου. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες ή να το μαγειρέψετε ως παρασκεύη.

3. Σαρδέλες: Οι σαρδέλες είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ενώ παράλληλα περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Μπορείτε να τις προσθέσετε σε σαλάτες ή να τις ψήσετε.

4. Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι μόνο γευστική, αλλά παρέχει και μη αιμικό σίδηρο. Επιπλέον, περιέχει άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο.

5. Φακές: Οι φακές είναι γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο. Αποτελούν μια οικονομική και νόστιμη επιλογή για τη βελτίωση της υγείας.

Πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν αλλάξετε τη διατροφή σας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός γνωρίζει την κατάσταση της υγείας σας και μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με τις ανάγκες σας σε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: imommy.gr (με τροποποιήσεις)