5 Δεκεμβρίου 2025

Η σημασία της επιλογής ολόκληρων τροφίμων για την υγεία μας

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, εξετάστηκε η επίδραση της κρεατοφαγικής διατροφής και των vegan επιλογών με φυτικά υποκατάστατα κρέατος στην υγεία.

Η έρευνα εστιάστηκε στη σύγκριση μιας κρεατοφαγικής διατροφής με μια vegan διατροφή που περιλάμβανε φυτικά υποκατάστατα κρέατος, και ερευνούσε εάν η αντικατάσταση του ζωικού κρέατος θα είχε οφέλη για την καρδιά και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. 89 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα, με το ένα μισό να καταναλώνει κρέας φυτικής προέλευσης και το άλλο μισό να καταναλώνει κανονικό κρέας.

Μετά από 8 εβδομάδες, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης ανάμεσα στα δύο διατροφικά πλάνα. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν ζωικό κρέας είχαν καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου και βελτιωμένη αρτηριακή πίεση σε σχέση με την ομάδα που κατανάλωνε κρέας φυτικής προέλευσης.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα οφέλη που συνδέονται με τη vegan διατροφή αφορούν μονάχα τα ολόκληρα φυτικά τρόφιμα και όχι τα κρέατα φυτικής προέλευσης. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα κρέατα φυτικής προέλευσης που επιλέχθηκαν για τη μελέτη ανήκαν στην κατηγορία του fast food και ήταν πλούσια σε νάτριο και μαγειρεμένα με όχι τόσο υγιεινά έλαια.

Η συμβουλή των επιστημόνων είναι να επικεντρωθούμε στην κατανάλωση ολόκληρων και ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, είτε είμαστε κρεατοφάγοι είτε vegan. Αποφεύγοντας επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα νατρίου και κορεσμένων λιπαρών οξέων, μπορούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και άλλες πηγές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι επιλογές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και να συμβάλουν στη γενική μας υγεία.