Η αναζήτηση για υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας γίνεται όλο και πιο συχνή. Και τώρα, εάν είστε σε αναζήτηση μιας συνταγής για πασχαλινό τσουρέκι χωρίς ζάχαρη, έχουμε τη λύση για εσάς και τα παιδιά σας. Έχουμε δοκιμάσει τη συνταγή της αγαπημένης μας σεφ, Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα αφράτο πασχαλινό τσουρέκι χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Υλικά
– 125 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
– 200 γραμμάρια μέλι θυμαρίσιο
– 200 γραμμάρια γάλα πλήρες
– 1 αυγό
– 1 κρόκος αυγού
– 2 φακελάκια ξερή μαγιά (ή δυο κύβους νωπή φρέσκια μαγιά)
– 550 γραμμάρια αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
– ξύσμα από 1 πορτοκάλι
– 1 κουταλάκι μαχλέπι σε σκόνη
– 1/4 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη ή κακουλέ
– κρόκος για το άλειμμα
– λίγο λιωμένο βούτυρο για το πλάσιμο
Εκτέλεση
Για το πασχαλινό τσουρέκι χωρίς ζάχαρη, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.
1. Χτυπήστε πρώτα το αυγό και τον κρόκο αυγού σε ένα μικρό μπολ, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Αφήστε το μείγμα στην άκρη για λίγο.
2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά. Αφού το βούτυρο και το μέλι λιώσουν, αφαιρέστε από τη φωτιά.
3. Προσθέστε το γάλα και τα αυγά στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά για να ενσωματωθούν τα υλικά για το τσουρέκι με μέλι και να μειωθεί η θερμοκρασία του μείγματος.
4. Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
5. Δημιουργήστε ένα κενό στο κέντρο του αλεύριου μείγματος και ρίξτε όλα τα υγρά υλικά. Ανακατέψτε απαλά με ένα κουτάλι, από το κέντρο προς τα έξω, μέχρι να δημιουργηθεί μια κολλώδης ζύμη.
6. Αφού η ζύμη ομογενοποιηθεί, σκεπάστε καλά το μπολ με τη ζύμη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη ζύμη στο ψυγείο και αφήστε τη να ωριμάσει και να διπλασιαστεί μέχρι την επόμενη μέρα.
7. Την επόμενη μέρα, βουτήξτε τα χέρια σας σε λιωμένο βούτυρο και αλείψτε απαλά την επιφάνεια εργασίας με το βούτυρο. Αδειάστε τη ζύμη και ζυμώστε την απαλά για να απελευθερωθεί αέρας. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.
8. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο και φτιάξτε δύο τσουρέκια, σε όποιο σχήμα επιθυμείτε. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για περίπου 40 λεπτά, προστατευμένα από ρεύματα.
9. Αλείψτε τα τσουρέκια με μείγμα κροκου και νερού, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Αφήστε τα να ξεκουραστούν για άλλα 10 λεπτά.
10. Ψήστε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσοκίτρινα και να φουσκώσουν ακόμα περισσότερο. Μπορείτε επίσης να τα ψήσετε σε αέρα, στους 160-170°C για περίπου 25 λεπτά.
11. Αφήστε τα τσουρέκια να κρυώσουν πλήρως και τυλίξτε τα με διαφανή μεμβράνη, ώστε να διατηρηθούν αφράτα και μαλακά. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα μυστικά και συμβουλές στην ιστοσελίδα www.argiro.gr.
Δοκιμάστε αυτήν την υγιεινή συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι χωρίς ζάχαρη και απολαύστε το αφράτο αποτέλεσμα. Θα εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας με τις δεξιότητές σας στην κουζίνα!