4 Δεκεμβρίου 2025

Διαβήτης: Ο κίνδυνος για νόσημα από πολλά γλυκά

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η νόσος του διαβήτη περιγράφεται ως η ανικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης μπορεί να προκύψει από την έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας ή από την αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί σε διαρκώς υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία, όπως καρδιακές παθήσεις, νευρολογικές βλάβες και νεφρικές παθήσεις.

Ο διαβήτης χωρίζεται σε δύο τύπους. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση νόσος, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιθέτει το πάγκρεας, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο κοινός και προκαλείται από τη μείωση της παραγωγής ινσουλίνης ή την αντίδραση των κυττάρων στην ινσουλίνη, που συχνά επηρεάζεται από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος και ειδικός σε θέματα διαβήτη, Imashi Fernando, αναφέρει ότι η κατανάλωση πολλών γλυκών ποτών συνδέεται σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση σακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ η χαμηλή κατανάλωση έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση σακχάρων και τον κίνδυνο διαβήτη είναι ισχυρή, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι η φρουκτόζη μπορεί να επηρεάζει αρνητικά το ήπαρ και η κατανάλωση γλυκών τροφίμων και ποτών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Για να μειωθούν τα αρνητικά αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων, οι Διατροφικές Οδηγίες των ΗΠΑ προτείνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κάτω του 10% των ημερήσιων θερμίδων. Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση ανάμεσα στα πρόσθετα και τα φυσικά σάκχαρα. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά δεν έχουν τις ίδιες επιπτώσεις με τα πρόσθετα σάκχαρα, επειδή απορροφώνται πιο αργά λόγω της φυτικής ίνας που περιέχουν.

Τα τεχνητά γλυκαντικά προσφέρουν την επιθυμητή γλυκύτητα χωρίς τις θερμίδες και αποτελούν μια εναλλακτική λύση. Ωστόσο, έχουν συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, πιθανώς επειδή ενισχύουν την επιθυμία για γλυκά και διαταράσσουν τον μηχανισμό αντιστάθμισης θερμίδων του οργανισμού.

Εκτός από την κατανάλωση σακχάρων, πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και οι γενετικές προδιαθέσεις. Η εναρμόνιση υγιεινών διατροφικών επιλογών και εναλλαγών στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη. Είναι σημαντικό να γίνει αντίληψη ότι η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων είναι μόνο ένα κομμάτι ενός ευρύτερου προβλήματος που περιλαμβάνει τη συνολική διατροφή, τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες. Μέσω υγιεινών επιλογών διατροφής και αλλαγών στον τρόπο ζωής, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο διαβήτη και να προστατεύσουμε την υγεία μας.