Η σωστή ανατροφή του παιδιού είναι προτεραιότητα για κάθε γονιό. Όλοι προσπαθούμε να τα κρατήσουμε μακριά από αρνητικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, μια νέα μελέτη επισημαίνει ότι ίσως υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες συνήθειες που μπορούν να βλάψουν την υγεία του παιδιού μας μακροπρόθεσμα και που μέχρι τώρα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Brain Behavior and Immunity, αναφέρει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του παιδιού. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο South California διεξήγαγαν τη μελέτη τους σε τρωκτικά και διαπίστωσαν ότι όσα ζώα τρέφονταν με πρόχειρο φαγητό κατά την εφηβεία εμφάνισαν μακροχρόνιες διαταραχές μνήμης που συνεχίστηκαν και στην ενήλικη ζωή. Έτσι, προκύπτει ότι μια διατροφή βασισμένη σε υψηλές ποσότητες πρόχειρου φαγητού μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μνήμης των εφήβων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Scott Kanoski, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences, σχολίασε τα αποτελέσματα της μελέτης, αναφέροντας ότι “αυτό που παρατηρούμε, όχι μόνο σε αυτή τη μελέτη, αλλά και σε άλλες, είναι ότι οι ζώα που μεγάλωσαν με πρόχειρο φαγητό παρουσιάζουν μόνιμες διαταραχές μνήμης που δεν εξαφανίζονται απλώς με τη μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή”. Η μελέτη βασίστηκε σε άλλες έρευνες που συνδέουν την κακή διατροφή με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Έχει αναφερθεί ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έχουν χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης, μιας ουσίας που είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές επιθυμούσαν να διερευνήσουν τις επιπτώσεις μιας τυπικής δυτικής διατροφής σε νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία που είναι κρίσιμη περίοδος για τον εγκέφαλο. Για να το επιτύχουν αυτό, συγκρίνανε τα επίπεδα ακετυλοχολίνης σε μια ομάδα τρωκτικών που τρέφονταν με μια λιπαρή, σακχαρούχα δίαιτα με τα επίπεδα σε μια ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε ισορροπημένη διατροφή. Παράλληλα, τα ζώα υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις εγκεφαλικές αποκρίσεις των τρωκτικών και διαπίστωσαν ότι αυτά που είχαν ακολουθήσει τη δίαιτα πρόχειρου φαγητού είχαν δυσκολία να θυμηθούν ποια αντικείμενα είχαν δει προηγουμένως και που τα είχαν δει. Αντίθετα, τα τρωκτικά της ομάδας ελέγχου ήταν πιο εξοικειωμένα με το περιβάλλον τους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ακετυλοχολίνη είναι σημαντική για την κωδικοποίηση και τη μνήμη γεγονότων και η διαταραχή της σε ζώα που ακολουθούν κακή διατροφή κατά τη φάση της ανάπτυξής τους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
Ο δρ. Kanoski επεσήμανε τον ανησυχητικό χαρακτήρα των αποτελεσμάτων, τονίζοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην γνωστική λειτουργία από μια ανθυγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα για παρέμβαση. Σε ένα δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν αν ένα φάρμακο που ενισχύει την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες στη μνήμη που προκαλεί η κακή διατροφή. Τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και υποδηλώνουν ότι μπορούν να αναστραφούν οι βλάβες στη μνήμη με αυξημένη ακετυλοχολίνη, αλλά πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθεί πλήρως αυτή η διαδικασία.
Το συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι ότι οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όσον αφορά τις διατροφικές επιλογές των παιδιών τους και τη σημασία να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις της διατροφής στη μακροπρόθεσμη γνωστική υγεία.