3 Οκτωβρίου 2025

Η πατάτα: Μια εκ περουβιανής κληρονομιάς που επαναστατεί τη διατροφή μας

Τελευταία Άρθρα

Ο πιο εύκολος διαγωνισμός – Νικητής όποιος έχει το χειρότερο γκαζόν

Σε ένα σουηδικό νησί οι κάτοικοι ανταγωνίζονται για το «πιο άσχημο γκαζόν» σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης νερού και φαίνεται ότι η τάση εξαπλώνεται. Η φετ

Τα μεγαλύτερα μουσικά events του φθινοπώρου

Αφήνοντας πίσω το χορταστικό συναυλιακό καλοκαίρι, μπαίνουμε στη φθινοπωρινή σεζόν με μεγάλα μουσικά events που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα. Idle

Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen ανησυχεί για την ψυχική υγεία των παιδιών και προειδοποιεί ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας χρειάζεται

Καταγγελία Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: Άδειες για αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων στα καμένα του Έβρου, εντός περιοχής NATURA. Μετά την πρόσφατη ανάλυση της κατ

Αριθμός ρεκόρ από γύπες σε προστατευόμενη περιοχή στη Βουλγαρία

Αριθμός ρεκόρ από γύπες καταμετρήθηκε στη Βουλγαρία. Ειδικότερα, περισσότεροι από 20 γυπαετοί και μαυρογύπες καταμετρήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή Σακ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η πατάτα και ειδικότερα οι κόνδυλοι του φυτού αποτελούν ένα από τα βασικά τρόφιμα που τρέφουν τον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Αρχικά καταγόταν από τη Νότια Αμερική και εισήχθη στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των Ανακαλύψεων περίπου στον 16ο αιώνα. Στην Ελλάδα, η πατάτα έγινε γνωστή μετά την Επανάσταση, καθώς εισήχθη από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί που ζούσαν στην οροσειρά των Περουβιανών και Βολιβιανών Άνδεων γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια πριν από τους Ευρωπαίους και χρησιμοποιούσαν διάφορα ονόματα για αυτήν. Σε ορισμένες περιοχές, αποτελούσε ακόμα και σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής τους. Οι γεωργοί στην Ευρώπη ανακάλυψαν γρήγορα την ευκολία καλλιέργειας της πατάτας και την υψηλή απόδοση σε σύγκριση με τα σιτηρά και τη βρώμη. Για τον λόγο αυτό, η πατάτα κυριαρχούσε στη διατροφή των Ιρλανδών προς το τέλος του 18ου αιώνα, αντικαθιστώντας πολύ μεγάλο μέρος των παραδοσιακών καλλιεργειών. Το ίδιο συνέβη και στη Γαλλία και γειτονικές χώρες, χάρη στην προώθηση του Αντουάν-Ογκιστέν Παρμαντιέ, ο οποίος και αναδείχθηκε ως ένας από τους αυλικούς του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου. Οι Ρώσοι, αφετέρου, αρχίκα ονόμαζαν τις πατάτες “μήλα του διαβόλου” εξαιτίας του γεγονότος ότι αναπτύσσονταν κάτω από τη γη, όμως γρήγορα ανακάλυψαν τη χρησιμότητά τους και ξεκίνησαν να τις καλλιεργούν για να παράγουν βότκα. Στην Ελλάδα, η πατάτα έγινε γνωστή μετά την Επανάσταση με την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια. Όντας εξοικειωμένος με τη γεύση και την αξία της πατάτας από τα ταξίδια του στην Ευρώπη, ο Καποδίστριας προσπάθησε να προωθήσει την καλλιέργειά της στην Ελλάδα. Αρχικά, συνάντησε αντίσταση από τους χωρικούς, οι οποίοι πέταξαν τις πατάτες στα σκουπίδια. Για να τους πείσει, ο Καποδίστριας αντέγραψε την προσέγγιση του Φρειδερίκου του Μεγάλου της Πρωσίας και του Παρμαντιέ της Γαλλίας και περιέθαλψε τις πατάτες σε έναν ειδικά περιφραγμένο χώρο. Μέσα σε μία εβδομάδα, οι πατάτες εξαφανίστηκαν και οι χωρικοί άρχισαν να εκτιμούν τα οφέλη τους. Έτσι, η πατάτα κατέκτησε τη θέση της στην ελληνική διατροφή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον πρώτο φορέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά στην Αμβέρσα πουλήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1567. Έτσι, η πατάτα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων αγροτών και μετά από πολλές ευκολίες στην καλλιέργειά της, έγινε ένα απαραίτητο συστατικό της διατροφής σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό, η πατάτα επαναστατεί την κοινή γνώση μας για τη διατροφή, καθώς αποδεικνύεται ότι η εισαγωγή νέων τροφών μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία και τον τρόπο ζωής μας.