4 Δεκεμβρίου 2025

«Ελαιόλαδο: Το αγκάθι για τις ασθένειες του εγκεφάλου»

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα τελευταία χρόνια, η έκρηξη των μελετών που εξετάζουν τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία έχει φέρει στο προσκήνιο νέες ανακαλύψεις. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, η καθημερινή κατανάλωση ενός κουταλιού ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 90.000 άτομα και κατέληξαν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Συγκρίνοντας τη διατροφική συνήθεια των ατόμων με τις ιατρικές πληροφορίες τους, διαπίστωσαν ότι αυτοί που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδου ημερησίως είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργεί προληπτικά για την άνοια και να είναι αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με τη νόσο αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν αντικαταστήσει το βούτυρο, τη μαγιονέζα και άλλα φυτικά έλαια με ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή τους. Έτσι, είναι πιθανό αυτή η αντικατάσταση να έχει επηρεάσει τα ποσοστά άνοιας. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή και η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, ενισχύοντας την υγεία του εγκεφάλου και αναστέλλοντας τη φλεγμονή που σχετίζεται με αυτήν.

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients» επιβεβαιώνει επίσης τη θετική επίδραση του ελαιολάδου στη γνωστική λειτουργία. Οι ενώσεις που περιέχονται στο ελαιόλαδο έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου, να ενισχύσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να υποστηρίξουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη.

Παρότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εσφαλμένων, τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα. Αυτή η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου και τη βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης.

Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την κατανόηση του πως η φυσική διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε περισσότερες έρευνες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και πρόληψη νόσεων του εγκεφάλου.