4 Οκτωβρίου 2025

«Ελαιόλαδο: Το αγκάθι για τις ασθένειες του εγκεφάλου»

Τελευταία Άρθρα

Περιοχές με 9θέσια Ταξί

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχεδιάζει να εφαρμόσει μέτρα στήριξης για τους συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στις Τέμπες, που

Έτσι θα είναι οι λιμουζίνες του μέλλοντος

Η Audi παρουσιάζει το αναμενόμενο μοντέλο της, το Audi Grand Sphere. Αναμένεται να ενσωματώνει την κομψότητα, την άνεση και την ευρυχωρία σε μια λιμουζίνα

Η σημασία της ισότητας των φύλων

Αγαπητή μου κόρη, Σου γράφω αυτό το γράμμα γιατί ανησυχώ για τον επικίνδυνο κόσμο στον οποίο ζούμε, και για τον περιορισμένο ρόλο που αναμένεται να

Να πάρω συσκευή λευκού θορύβου για το μωρό μου;

Όταν η μωρό μου έγινε 4 μηνών είχα ήδη εξαντληθεί από την έλλειψη ύπνου καθώς δεν κοιμόταν πολύ. Αποφάσισα να δοκιμ

Ψάχνουν δύο εκατομμύρια οδηγούς…

Η έλλειψη οδηγών αποτελεί πραγματική απειλή για την κινητικότητα και τις αλυσίδες εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα τελευταία χρόνια, η έκρηξη των μελετών που εξετάζουν τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία έχει φέρει στο προσκήνιο νέες ανακαλύψεις. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, η καθημερινή κατανάλωση ενός κουταλιού ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 90.000 άτομα και κατέληξαν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Συγκρίνοντας τη διατροφική συνήθεια των ατόμων με τις ιατρικές πληροφορίες τους, διαπίστωσαν ότι αυτοί που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδου ημερησίως είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ελαιόλαδο μπορεί να λειτουργεί προληπτικά για την άνοια και να είναι αποτελεσματική στη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με τη νόσο αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν αντικαταστήσει το βούτυρο, τη μαγιονέζα και άλλα φυτικά έλαια με ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή τους. Έτσι, είναι πιθανό αυτή η αντικατάσταση να έχει επηρεάσει τα ποσοστά άνοιας. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή και η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, ενισχύοντας την υγεία του εγκεφάλου και αναστέλλοντας τη φλεγμονή που σχετίζεται με αυτήν.

Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients» επιβεβαιώνει επίσης τη θετική επίδραση του ελαιολάδου στη γνωστική λειτουργία. Οι ενώσεις που περιέχονται στο ελαιόλαδο έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου, να ενισχύσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να υποστηρίξουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη.

Παρότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως τον τρόπο λειτουργίας αυτών των εσφαλμένων, τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα. Αυτή η έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου και τη βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης.

Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την κατανόηση του πως η φυσική διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε περισσότερες έρευνες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και πρόληψη νόσεων του εγκεφάλου.