Ένα μικροσκοπικό σπόρος που κρύβεται μέσα στα κουλούρια Θεσσαλονίκης και στα γλυκά μουστοκούλουρα, καθώς και σε ασιατικά πιάτα, έχει γίνει διεθνές μαγειρικό προϊόν. Ο λόγος για το σουσάμι, ένα υπερτροφικό σπόρο που έχει χρησιμοποιηθεί στη διατροφή εδώ και αιώνες. Παρόλο που μπορεί να είναι μικρός, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.
Το σουσάμι περιέχει πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που μας παρέχουν απαραίτητη ενέργεια. Σε μόλις τρεις κουταλιές της σούπας σουσάμι, θα βρείτε 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και εντυπωσιακές ποσότητες βιταμινών Β, όπως θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και τη δόμηση υγιών ιστών και μυών.
Το σουσάμι θεωρείται ευεργετικό και για την υγεία του εντέρου, καθώς περιέχει πληθώρα φυτικών ινών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα υγιή βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου, βελτιώνοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος και του σώματος γενικότερα.
Εκτός από το ευεργετικό του αντίκτυπο στην πέψη και το μικροβίωμα του εντέρου, το σουσάμι ενισχύει και την άμυνα του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε βελτιώνουν την ανοσολογική απόκριση και μειώνουν τη φλεγμονή, ενώ οι φυτικές ενώσεις που περιέχει, όπως οι λιγνάνες, έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ακόμη και αντικαρκινικές ιδιότητες. Όλα αυτά συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του οργανισμού και στην πρόληψη ασθενειών.
Το σουσάμι δεν προστατεύει μόνο την καρδιά αλλά και τα οστά και τις αρθρώσεις. Από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να μειώσει τις φλεγμονές. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες συνεισφέρουν στη μείωση της χοληστερόλης, προλαμβάνοντας την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Το μαγνήσιο και η βιταμίνη Ε επίσης συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ο σησαμέλαιο που παράγεται από το σουσάμι μπορεί να παρέχει παρόμοια οφέλη.
Οι σπόροι του σουσαμιού είναι επίσης πλούσιοι σε φώσφορο και μαγνήσιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των αρθρώσεων. Επιπλέον, το σουσάμι μπορεί να ενθαρρύνει το σχηματισμό χονδροκυττάρων, που είναι απαραίτητα για την προστασία των αρθρώσεων και τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.
Το σουσάμι περιέχει επίσης ωφέλιμα μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το σίδηρο, το χαλκό και το σελήνιο. Αυτά τα μέταλλα συμβάλλουν στη λειτουργία του οργανισμού, υποστηρίζοντας το σχηματισμό ορμονών, τη σύνδεση των ιστών, τη λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, αποτρέπουν τη βλάβη του DNA και υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Είναι προφανές ότι το σουσάμι κρύβει έναν μικρό θησαυρό υγείας. Η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας, προστατεύοντας την καρδιά, βελτιώνοντας την πέψη και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι αναμφίβολα ένας μικρός θησαυρός που αξίζει να συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή.