4 Δεκεμβρίου 2025

Γιαουρτίνη: Η διατροφή που μειώνει την υπέρταση σε ηλικιωμένους

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η γιαουρτίνη, ένα υπερτρόφιμο πλούσιο σε προβιοτικά, όχι μόνο προστατεύει το εντερικό σύστημα αλλά και την καρδιά των ασθενών με υπέρταση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε πανεπιστήμια της Πολιτείας του Μέιν και της Νότιας Αυστραλίας. 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS) και δημοσιεύεται στο International Dairy Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με μειωμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, το έμφραγμα και τον διαβήτη.

Η μελέτη περιλάμβανε τα συγχρονικά δεδομένα 915 ενηλίκων με διάμεση ηλικία 62,1 ετών από την MSLS. Το 62% των συμμετεχόντων ήταν υπερτασικοί με τιμές αρτηριακής πίεσης 140/90 mmHg. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίζεται με μια μικρή αλλά σημαντική μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς, ενώ δεν παρατηρήθηκε αυτή η επίδραση στους συμμετέχοντες με φυσιολογικές τιμές πίεσης.

Τα ευρήματα αυτά λαμβάνουν υπόψιν τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και άλλα στοιχεία της διατροφής.

Παλαιότερες μελέτες της ίδιας ομάδας έχουν δείξει θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στη νοητική λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας.

Συνολικά, η γιαουρτίνη φαίνεται να είναι ένα υγιεινό και εύγευστο φαγητό που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και στην προστασία της καρδιάς μας. Καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να αποτελέσει μια απλή και αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας μας και την αποφυγή πιθανών επιπλοκών στο μέλλον.