Η γιαουρτίνη, ένα υπερτρόφιμο πλούσιο σε προβιοτικά, όχι μόνο προστατεύει το εντερικό σύστημα αλλά και την καρδιά των ασθενών με υπέρταση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε πανεπιστήμια της Πολιτείας του Μέιν και της Νότιας Αυστραλίας.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS) και δημοσιεύεται στο International Dairy Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με μειωμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, το έμφραγμα και τον διαβήτη.
Η μελέτη περιλάμβανε τα συγχρονικά δεδομένα 915 ενηλίκων με διάμεση ηλικία 62,1 ετών από την MSLS. Το 62% των συμμετεχόντων ήταν υπερτασικοί με τιμές αρτηριακής πίεσης 140/90 mmHg. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίζεται με μια μικρή αλλά σημαντική μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς, ενώ δεν παρατηρήθηκε αυτή η επίδραση στους συμμετέχοντες με φυσιολογικές τιμές πίεσης.
Τα ευρήματα αυτά λαμβάνουν υπόψιν τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και άλλα στοιχεία της διατροφής.
Παλαιότερες μελέτες της ίδιας ομάδας έχουν δείξει θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στη νοητική λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας.
Συνολικά, η γιαουρτίνη φαίνεται να είναι ένα υγιεινό και εύγευστο φαγητό που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και στην προστασία της καρδιάς μας. Καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να αποτελέσει μια απλή και αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας μας και την αποφυγή πιθανών επιπλοκών στο μέλλον.