28 Απριλίου 2025

Γιαουρτίνη: Η διατροφή που μειώνει την υπέρταση σε ηλικιωμένους

Τελευταία Άρθρα

Νέα Έρευνα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda αναφέρει ότι η κατανάλωση γάλακτος

Μοίρασε τη γιορτινή χαρά με τον αγαπημένο σου σκύλο

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, το να μοιραζόμαστε την χαρά και τα φαγητά με τον αγαπημένο μας σκύλο είναι ακόμα πιο συνηθισμένο. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσ

Τα παιδιά μας μαθαίνουν την αληθινή ευτυχία: Μια νέα οπτική προοπτική

Έχοντας τη δυνατότητα να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, μπορούμε να ανακαλύψουμε μια ευκαιρία για να αποκτήσουμε μια πιο απλή, χαρούμενη και

Έτσι θα καταλάβετε αν η γάτα σας είναι χαρούμενη

Αποκρυπτογραφώντας τη χαρά της γάτας σας: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια ευτυχίας του αγαπημένου σας κατοικίδιου" Ποιος δεν θέλει το κατοικίδιό του να είναι

Νέα αυξητική τάση στα οδικά τροχαία ατυχήματα τον Οκτώβριο – Αύξηση των θυμάτων σε ένα μήνα στους δρόμους

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των οδικών τροχαίων ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 5,5% τον περασμένο Οκ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η γιαουρτίνη, ένα υπερτρόφιμο πλούσιο σε προβιοτικά, όχι μόνο προστατεύει το εντερικό σύστημα αλλά και την καρδιά των ασθενών με υπέρταση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε πανεπιστήμια της Πολιτείας του Μέιν και της Νότιας Αυστραλίας. 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS) και δημοσιεύεται στο International Dairy Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με μειωμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, το έμφραγμα και τον διαβήτη.

Η μελέτη περιλάμβανε τα συγχρονικά δεδομένα 915 ενηλίκων με διάμεση ηλικία 62,1 ετών από την MSLS. Το 62% των συμμετεχόντων ήταν υπερτασικοί με τιμές αρτηριακής πίεσης 140/90 mmHg. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συσχετίζεται με μια μικρή αλλά σημαντική μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς, ενώ δεν παρατηρήθηκε αυτή η επίδραση στους συμμετέχοντες με φυσιολογικές τιμές πίεσης.

Τα ευρήματα αυτά λαμβάνουν υπόψιν τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και άλλα στοιχεία της διατροφής.

Παλαιότερες μελέτες της ίδιας ομάδας έχουν δείξει θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής στη νοητική λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας.

Συνολικά, η γιαουρτίνη φαίνεται να είναι ένα υγιεινό και εύγευστο φαγητό που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και στην προστασία της καρδιάς μας. Καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να αποτελέσει μια απλή και αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας μας και την αποφυγή πιθανών επιπλοκών στο μέλλον.