Με την αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου σε νεαρές ηλικίες, η επιστημονική κοινότητα διενεργεί συνεχή έρευνα για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου. Πρόσφατα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Francis Crick, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) και το Πανεπιστήμιο Aalborg ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D ενισχύει την ανοσία κατά του καρκίνου, αλλάζοντας το μικροβίωμα στο εντερικό μας σύστημα.
Στην έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η βιταμίνη D ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου βακτηρίου, του Bacteroides fragilis, στο εντερικό σύστημα των ποντικιών. Το συγκεκριμένο βακτήριο βελτίωσε την ανοσία του οργανισμού κατά του καρκίνου, μειώνοντας την ανάπτυξη των όγκων. Ωστόσο, οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν πλήρως τον μηχανισμό με τον οποίο αυτό συμβαίνει.
Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η έλλειψη βιταμίνης D επηρέαζε αρνητικά την ανοσία του οργανισμού, καθώς τα ποντίκια που δεν τροφοδοτήθηκαν με βιταμίνη D εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων.
Παρότι αυτές οι ευρήματα προήλθαν από πειράματα με ποντίκια, οι ερευνητές ελπίζουν ότι μπορούν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η βιταμίνη D επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και την ανοσολογική αντίσταση κατά του καρκίνου. Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, θα υπάρξουν νέες προοπτικές για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου μέσω της ρύθμισης του μικροβιώματος.
Ο Δρ. Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς, επικεφαλής της Ομάδας Ανοσοεπιτήρησης του Cancer Research UK Manchester Institute και πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Crick, δήλωσε: “Ο εντοπισμός των παραγόντων που διακρίνουν ένα ‘καλό’ από ένα ‘κακό’ μικροβίωμα αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Διαπιστώσαμε όμως ότι η βιταμίνη D βοηθά τα βακτήρια του εντέρου να ενισχύσουν την ανοσία κατά του καρκίνου”.
Παρότι ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, η εύρεση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου μέσω της ρύθμισης του μικροβιώματος μας.