2 Οκτωβρίου 2025

Ελαιόλαδο: Η μυστική συνταγή για την προστασία του μυαλού και την επέκταση της ζωής – Καταναλώστε το καθημερινά

Τελευταία Άρθρα

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Ο James Clear, συγγραφέας του βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», παρουσιάζει μια μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες τ

Ο Giorgio Armani και η αφοσίωσή του στη μόδα

Στα 89 του ο Giorgio Armani εξακολουθεί να είναι το απόλυτο αφεντικό στον κόσμο της μόδας. Με το μεγάλο του σόου με τίτλο "One Night Only Venice", ο διάσημ

Στην Kinsen-Europcar Greece το βραβείο «Network Development Award 2022»

Η εταιρεία Kinsen-Europcar Greece ανακήρυξεται νικήτρια του βραβείου «Network Development Award 2022» στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Europcar Mobility G

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια; Υπάρχει λόγος (και καλά κάνετε)

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους, προκαλώντας γέλιο ή και... θέμα με τον αριθμό των μαξιλαριών που χρειάζοντ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια ως ένα από τα πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής, καλύπτοντας από την προστασία της καρδιάς μέχρι τη ρύθμιση της χοληστερόλης. Μια νέα μελέτη προσθέτει ένα ακόμα θετικό στοιχείο σε αυτό το παζλ της υγείας, ανακαλύπτοντας ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδου καθημερινά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια. Αυτό το συμπέρασμα στηρίζεται σε μια μακροχρόνια παρακολούθηση πάνω από 90.000 ανθρώπων, που αποκάλυψε τη θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της μείωσης του κινδύνου άνοιας.

Το ελαιόλαδο δεν είναι το μόνο συστατικό της μεσογειακής διατροφής που συμβάλλει στην προστασία της υγείας. Όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν επίσης σημαντικά συστατικά που συνθέτουν ένα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για την υγεία. Ωστόσο, η νέα έρευνα επισημαίνει ότι η αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη μελέτησαν δεδομένα από περισσότερες από 60.000 γυναίκες και 31.000 άνδρες και παρακολούθησαν την υγεία τους για έως και 30 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδου κάθε μέρα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με την άνοια. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι αντικατέστησαν το ελαιόλαδο με άλλα λιπαρά προϊόντα, όπως το βούτυρο και η μαγιονέζα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση άλλων προϊόντων που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Συνοψίζοντας, η επιστήμη υποστηρίζει ότι η μεσογειακή διατροφή με έμφαση στο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αναστέλλοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από άλλους παράγοντες. Συνεπώς, το ελαιόλαδο αποτελεί το μυστικό ελιξίριο για την προστασία του μυαλού και την επέκταση της ζωής. Προσθέστε το στη διατροφή σας καθημερινά και απολαύστε τα οφέλη της υγιεινής ζωής.