Επικίνδυνη σχέση: Αλάτι και καρκίνος στομάχου
Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, καθώς μπορεί να αυξήσει την πίεση και να βλάψει την καρδιά μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα από το ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το αλάτι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στομάχου.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gastric Cancer, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται με μια αυξημένη πιθανότητα 40% για εμφάνιση καρκίνου στομάχου. Παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει σε ασιατικές χώρες, όπου τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού είναι δημοφιλή, και έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει συσχέτιση με τον κίνδυνο καρκίνου στομάχου. Τώρα, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επιβεβαιώνουν αυτήν τη συσχέτιση και στην Ευρώπη.
“Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι η συχνότητα της κατανάλωσης του προσθέτουμενου αλατιού συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου στις δυτικές χώρες”, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα. “Με αυτήν τη μελέτη, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της εξαιρετικά υψηλής κατανάλωσης αλατιού και να παράσχουμε βάση για μέτρα πρόληψης του καρκίνου του στομάχου”, συμπληρώνουν οι συγγραφείς.
Πώς να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού στη διατροφή μας
Για πολλούς από εμάς, η πλειοψηφία του αλατιού στη διατροφή μας δεν προέρχεται από την προσθήκη αλατιού στα φαγητά μας, αλλά από τα παρασκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ειδικά τα επεξεργασμένα. Πολλά τρόφιμα κρύβουν πολλά αλάτια – για παράδειγμα, το ψωμί συνεισφέρει σημαντικά στην πρόσληψη αλατιού. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων για να γνωρίζουμε την περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως επίσης και να αποφεύγουμε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και ψαριών.
Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), η πρόσληψη αλατιού θα πρέπει να είναι λιγότερη από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως, που αντιστοιχεί σε ένα κουταλάκι γλυκού. Για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, συνιστάται μια πρόσληψη γύρω στα 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση καπνιστών και επεξεργασμένων κρεάτων και ψαριών όσο το δυνατόν περισσότερο.
Μία αποτελεσματική στρατηγική για τον έλεγχο της κατανάλωσης αλατιού είναι να μαγειρεύουμε εμείς το φαγητό μας, ώστε να έχουμε έλεγχο των υλικών και της ποσότητας. Είναι επίσης σημαντικό να περιορίζουμε τη χρήση αλατιού κατά το μαγείρεμα και να αποφεύγουμε να προσθέτουμε αλάτι κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Δώστε γεύση στο φαγητό σας με βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι. Προσθέστε ξηρά ή φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, όπως βασιλικό, πιπέρι, κύμινο, δεντρολίβανο, τζίντζερ, κανέλα και σκόρδο, για να δώσετε γεύση στα φαγητά σας αντί να προσθέσετε επιπλέον αλάτι.
Ένα τρικ που θα βοηθήσει τον οργανισμό σας είναι η αύξηση της κατανάλωσης καλίου, που διεγείρει την αποβολή αλατιού. Επιπλέον, το κάλιο αντίκειται στο αλάτι, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως αβοκάντο, μπανάνες, μανιτάρια, αρακάς, πατάτες, σπανάκι, τομάτες και πορτοκάλια, θα πρέπει να είναι στο καθημερινό μενού μας.
Για να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού στη διατροφή σας, προσπαθήστε να εισάγετε ένα από αυτά τα μέτρα στην καθημερινή σας ρουτίνα, μέχρι να γίνει συνήθεια. Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο.αρχικά δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο hellogreece.eu.