Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί στα 9,8 δισεκατομμύρια έως το 2050 και τα 11,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2100. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάρχουσες μεθόδοι παραγωγής τροφίμων δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις προβλεπόμενες ανάγκες. Η επισιτιστική κρίση έχει ήδη χτυπήσει, με εκατομμύρια άτομα να αντιμετωπίζουν την πείνα. Οι διαθέσιμες εκτάσεις για την καλλιέργεια τροφίμων είναι περιορισμένες, οπότε χρειάζεται να αναπτυχθούν νέες μεθόδοι παραγωγής που θα είναι βιώσιμες για το περιβάλλον.
Μια από τις λύσεις που προτείνουν οι επιστήμονες είναι οι κάθετες καλλιέργειες, όπως αυτή που πραγματοποιεί το πανεπιστήμιο του Έσεξ στη Μεγάλη Βρετανία. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη ανθεκτικών φυτών στην κλιματική αλλαγή για να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια. Η εγκατάσταση, που έχει κόστος 3 εκατομμυρίων λιρών, διαθέτει έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου μπορούν να αναπαραχθούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Ωστόσο, η ξεχωριστή αυτή κάθετη καλλιέργεια επιτρέπει στους επιστήμονες να αυξήσουν τη θερμοκρασία και τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα.
Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου συνεργάζεται με την Innovation Agritech Group και χρησιμοποιεί την τεχνολογία GrowFrame360. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, οι επιστήμονες μπορούν να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα ενός μεταβαλλόμενου κλίματος και να αναπτύξουν καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στην αλλαγή αυτή. Αναμένεται με ανυπομονησία ο αντίκτυπος που θα έχει αυτή η καινοτομία στην αγροτική ανθεκτικότητα και παραγωγικότητα.
Το πανεπιστήμιο του Έσεξ παρουσιάζει αυτήν την τεχνολογία ως μια δυναμική λύση για την επισιτιστική ασφάλεια στο μέλλον. Η δημιουργία της κάθετης φάρμας είναι ένα βήμα προς την ανάπτυξη μιας νέας γεωργίας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας αλλαγής κλίματος. Η τεχνολογία αυτή δείχνει ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη φυτών που μπορούν να επιβιώσουν και να παράγουν σε μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. Αυτό είναι κρίσιμο για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και για την αειφορία της γεωργίας.
Το πανεπιστήμιο του Έσεξ προηγείται στην έρευνα και ανάπτυξη για την υποστήριξη της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στην παραγωγή τροφίμων. Με αυτήν τη νέα τεχνολογία, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.