2 Οκτωβρίου 2025

Η διατροφή και ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου: Ένα νέο ερευνητικόαναστατώνει τα δεδομένα

Τελευταία Άρθρα

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

Η Όπερα του Παρισιού γίνεται Airbnb για ένα βράδυ

Για να γιορτάσει την παγκόσμια επιτυχία του μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ, το Palais Garnier θα ανοίξει τις πόρτες του για μια μαγευτική διαμονή στο πολυ

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, και ιδιαίτερα στον κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Μία πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς ανακάλυψε πως η κατανάλωση κρέατος μειώνει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο. Αντίθετα, οι άνθρωποι που αποφεύγουν το κρέας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάποιο κάταγμα ισχίου, σε σύγκριση με αυτούς που δεν περιορίζουν κανέναν τύπο τροφίμων.

Οι χορτοφάγοι πρέπει να εξιλεωθούν τα οφέλη της διατροφής τους για την υγεία με τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στο μυοσκελετικό σύστημα. Οι καταγματάρχες ισχίου αποτελούν ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα υγείας, καθώς ο πληθυσμός γηράσκει και αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσεων και καταγμάτων. Τα κατάγματα στο ισχίο επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και περιορίζουν την ανεξαρτησία και την κινητικότητά τους, ενδέχεται δε να προκαλέσουν ακόμη και απώλεια της ίδιας της ζωής. Επομένως, οι χορτοφάγοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη σημασία της υγιεινής διατροφής για να προστατεύσουν τη μυοσκελετική υγεία τους.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λιντς περιλάμβανε 413,914 άνδρες και γυναίκες και ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στον κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την κατανάλωση κρέατος και διαπίστωσαν πως οι χορτοφάγοι είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για κάταγμα ισχίου σε σύγκριση με τους τακτικούς κρεατοφάγους. Οι περιστασιακοί κρεατοφάγοι είχαν ίδιο κίνδυνο με τους τακτικούς, ενώ οι ψαροχορτοφάγοι είχαν 8% αυξημένο κίνδυνο. Οι ερευνητές εξήγησαν πως αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης της μυϊκής μάζας και δύναμης που συνήθως συνοδεύει την χορτοφαγική διατροφή. Το έλλειμμα πρωτεϊνών και στοιχείων όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη B12 συνδέεται επίσης με την αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου, οι χορτοφάγοι πρέπει να διασφαλίζουν την επαρκή πρωτεϊνική πρόσληψη, να διατηρούν υγιή σώμα με σωστή αναλογία μυικής μάζας και να εξασκούνται τακτικά για να ενδυναμώνουν τους μύες. Εάν δεν τηρούνται αυτοί οι προληπτικοί κανόνες, οποιαδήποτε πτώση μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα ισχίου. Η αντιμετώπιση των καταγμάτων ισχίου απαιτεί συνήθως χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση της περιθεματικής άρθρωσης με μια τεχνητή άρθρωση. Οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι ελάχιστα επεμβατικές και επιτρέπουν στους ασθενείς να επανέλθουν γρήγορα στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Η χρήση ρομποτικής υποβοήθησης εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτρέπει την κάκωση μαλακών μορίων και την απώλεια οστού, ενώ η εξατομίκευση των εμφυτευμάτων βελτιώνει το αποτέλεσμα τηςπλαστικής. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως οι νέες τεχνολογίες και οι βιολογικές υλικές αλλάζουν το παιχνίδι, επιτρέποντας στους ασθενείς να αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητά τους και να ξαναζήσουν με ευελιξία και αυτονομία.