4 Δεκεμβρίου 2025

Η διατροφή και ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου: Ένα νέο ερευνητικόαναστατώνει τα δεδομένα

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, και ιδιαίτερα στον κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Μία πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς ανακάλυψε πως η κατανάλωση κρέατος μειώνει σημαντικά αυτόν τον κίνδυνο. Αντίθετα, οι άνθρωποι που αποφεύγουν το κρέας έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάποιο κάταγμα ισχίου, σε σύγκριση με αυτούς που δεν περιορίζουν κανέναν τύπο τροφίμων.

Οι χορτοφάγοι πρέπει να εξιλεωθούν τα οφέλη της διατροφής τους για την υγεία με τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στο μυοσκελετικό σύστημα. Οι καταγματάρχες ισχίου αποτελούν ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα υγείας, καθώς ο πληθυσμός γηράσκει και αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσεων και καταγμάτων. Τα κατάγματα στο ισχίο επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και περιορίζουν την ανεξαρτησία και την κινητικότητά τους, ενδέχεται δε να προκαλέσουν ακόμη και απώλεια της ίδιας της ζωής. Επομένως, οι χορτοφάγοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη σημασία της υγιεινής διατροφής για να προστατεύσουν τη μυοσκελετική υγεία τους.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λιντς περιλάμβανε 413,914 άνδρες και γυναίκες και ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στον κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την κατανάλωση κρέατος και διαπίστωσαν πως οι χορτοφάγοι είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για κάταγμα ισχίου σε σύγκριση με τους τακτικούς κρεατοφάγους. Οι περιστασιακοί κρεατοφάγοι είχαν ίδιο κίνδυνο με τους τακτικούς, ενώ οι ψαροχορτοφάγοι είχαν 8% αυξημένο κίνδυνο. Οι ερευνητές εξήγησαν πως αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης της μυϊκής μάζας και δύναμης που συνήθως συνοδεύει την χορτοφαγική διατροφή. Το έλλειμμα πρωτεϊνών και στοιχείων όπως ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη B12 συνδέεται επίσης με την αυξημένη πιθανότητα καταγμάτων.

Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάγματος ισχίου, οι χορτοφάγοι πρέπει να διασφαλίζουν την επαρκή πρωτεϊνική πρόσληψη, να διατηρούν υγιή σώμα με σωστή αναλογία μυικής μάζας και να εξασκούνται τακτικά για να ενδυναμώνουν τους μύες. Εάν δεν τηρούνται αυτοί οι προληπτικοί κανόνες, οποιαδήποτε πτώση μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα ισχίου. Η αντιμετώπιση των καταγμάτων ισχίου απαιτεί συνήθως χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση της περιθεματικής άρθρωσης με μια τεχνητή άρθρωση. Οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι ελάχιστα επεμβατικές και επιτρέπουν στους ασθενείς να επανέλθουν γρήγορα στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Η χρήση ρομποτικής υποβοήθησης εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτρέπει την κάκωση μαλακών μορίων και την απώλεια οστού, ενώ η εξατομίκευση των εμφυτευμάτων βελτιώνει το αποτέλεσμα τηςπλαστικής. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως οι νέες τεχνολογίες και οι βιολογικές υλικές αλλάζουν το παιχνίδι, επιτρέποντας στους ασθενείς να αποκαταστήσουν τη λειτουργικότητά τους και να ξαναζήσουν με ευελιξία και αυτονομία.