Η vegan διατροφή, που βασίζεται στην κατανάλωση αποκλειστικά φυτικών τροφίμων, έχει αποδειχθεί πως συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS ONE». Η έρευνα εξέτασε δεδομένα από 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 23 χρόνια και ανέδειξε τη σχέση μεταξύ φυτικής διατροφής και καρδιαγγειακής υγείας, καθώς και τον κίνδυνο καρκίνου.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι η vegan διατροφή συσχετίζεται στατιστικά με καλύτερη κατάσταση υγείας σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο δείκτης μάζας σώματος. Η συγκεκριμένη διατροφή συνδέεται με μείωση του κινδύνου για ισχαιμική καρδιακή νόσο, γαστρεντερικό καρκίνο, καρκίνο του προστάτη και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η στατιστική ισχύς αυτών των ευρημάτων περιορίζεται από τις διαφορές μεταξύ των μελετών, όπως τα διατροφικά σχήματα που ακολουθούνται και τα δημογραφικά στοιχεία των συμμετεχόντων. Παράλληλα, ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να προκαλούν ελλείψεις βιταμινών και ανόργανων συστατικών για ορισμένους ανθρώπους.
Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν τις θετικές επιδράσεις της vegan διατροφής στην υγεία. Ωστόσο, προτρέπεται προσοχή κατά την προώθηση αυτού του είδους διατροφής μέχρις ότου πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες. Συνολικά, τα ευρήματα αυτά ανοίγουν νέους ορίζοντες για την υιοθέτηση μιας υγιεινής και βιωσιμότερης διατροφικής προσέγγισης.