2 Οκτωβρίου 2025

Καρκίνος στομάχου: Ο εχθρός κρύβεται στην παραπομπή

Τελευταία Άρθρα

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Ο James Clear, συγγραφέας του βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», παρουσιάζει μια μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες τ

Ο Giorgio Armani και η αφοσίωσή του στη μόδα

Στα 89 του ο Giorgio Armani εξακολουθεί να είναι το απόλυτο αφεντικό στον κόσμο της μόδας. Με το μεγάλο του σόου με τίτλο "One Night Only Venice", ο διάσημ

Στην Kinsen-Europcar Greece το βραβείο «Network Development Award 2022»

Η εταιρεία Kinsen-Europcar Greece ανακήρυξεται νικήτρια του βραβείου «Network Development Award 2022» στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Europcar Mobility G

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια; Υπάρχει λόγος (και καλά κάνετε)

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους, προκαλώντας γέλιο ή και... θέμα με τον αριθμό των μαξιλαριών που χρειάζοντ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα συστατικό που βρίσκεται στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με ερευνητές του ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία μας, αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 40%. Αυτή η σχέση ήταν γνωστή στις ασιατικές χώρες όπου τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού είναι δημοφιλή, αλλά τώρα φαίνεται ότι ισχύει και στην Ευρώπη. Η έρευνα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και να προτείνει μέτρα πρόληψης για τον καρκίνο του στομάχου.

Η πλειοψηφία της κατανάλωσης αλατιού προέρχεται από προστιθέμενες ποσότητες στα παρασκευασμένα τρόφιμα τα οποία συνήθως αγοράζουμε. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να κρύβουν έκπληξεις, όπως το ψωμί που συνεισφέρει στην πρόσληψη αλατιού. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων για να ενημερωνόμαστε σχετικά με τα επίπεδα αλατιού. Σύμφωνα με την American Heart Association, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού σε 2.300 mg ημερησίως. Για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η σύσταση είναι 1.500 mg ημερησίως. Τα καπνιστά και τα επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η καλύτερη προσέγγιση για τον έλεγχο της πρόσληψης αλατιού είναι να μαγειρεύουμε το φαγητό μας εμείς, έτσι ώστε να έχουμε τον έλεγχο των υλικών και της ποσότητας. Απαιτείται επίσης προσοχή κατά το μαγείρεμα και να αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού κατά την ετοιμασία του φαγητού. Μπορούμε να προσθέτουμε γεύση στο φαγητό μας με βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι. Τα αβοκάντο, οι μπανάνες, τα μανιτάρια, ο αρακάς, οι πατάτες, το σπανάκι, οι τομάτες και τα πορτοκάλια είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα στοιχείο που βοηθά στην αποβολή του αλατιού από τον οργανισμό.

Μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού και εντάσσοντας στην διατροφή μας τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μία βήμα-βήμα προσέγγιση και να ενσωματώσουμε αυτές τις συμβουλές στην καθημερινή μας ρουτίνα. Μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία μας.