4 Δεκεμβρίου 2025

Καρκίνος στομάχου: Ο εχθρός κρύβεται στην παραπομπή

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα συστατικό που βρίσκεται στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με ερευνητές του ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι βλαβερή για την υγεία μας, αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 40%. Αυτή η σχέση ήταν γνωστή στις ασιατικές χώρες όπου τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού είναι δημοφιλή, αλλά τώρα φαίνεται ότι ισχύει και στην Ευρώπη. Η έρευνα έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και να προτείνει μέτρα πρόληψης για τον καρκίνο του στομάχου.

Η πλειοψηφία της κατανάλωσης αλατιού προέρχεται από προστιθέμενες ποσότητες στα παρασκευασμένα τρόφιμα τα οποία συνήθως αγοράζουμε. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να κρύβουν έκπληξεις, όπως το ψωμί που συνεισφέρει στην πρόσληψη αλατιού. Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων για να ενημερωνόμαστε σχετικά με τα επίπεδα αλατιού. Σύμφωνα με την American Heart Association, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού σε 2.300 mg ημερησίως. Για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η σύσταση είναι 1.500 mg ημερησίως. Τα καπνιστά και τα επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η καλύτερη προσέγγιση για τον έλεγχο της πρόσληψης αλατιού είναι να μαγειρεύουμε το φαγητό μας εμείς, έτσι ώστε να έχουμε τον έλεγχο των υλικών και της ποσότητας. Απαιτείται επίσης προσοχή κατά το μαγείρεμα και να αποφεύγουμε την προσθήκη αλατιού κατά την ετοιμασία του φαγητού. Μπορούμε να προσθέτουμε γεύση στο φαγητό μας με βότανα και μπαχαρικά αντί για αλάτι. Τα αβοκάντο, οι μπανάνες, τα μανιτάρια, ο αρακάς, οι πατάτες, το σπανάκι, οι τομάτες και τα πορτοκάλια είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα στοιχείο που βοηθά στην αποβολή του αλατιού από τον οργανισμό.

Μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού και εντάσσοντας στην διατροφή μας τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μία βήμα-βήμα προσέγγιση και να ενσωματώσουμε αυτές τις συμβουλές στην καθημερινή μας ρουτίνα. Μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία μας.