29 Απριλίου 2025

Η σημασία του πρωινού για τα παιδιά και τους εφήβους – Τρόφιμα που προάγουν την ψυχική υγεία

Τελευταία Άρθρα

Η μοναξιά των γατών: Πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν μόνες;

Οι γάτες, αυτά τα γοητευτικά και μυστηριώδη πλάσματα, συχνά θεωρούνται μοναχικές και ανεξάρτητες. Τους αρέσει να περπατούν από τη μία άκρη του σπιτιού στην άλ

Νέα τάση στο μακιγιάζ: Χείλη με λάμψη για εντυπωσιακές εμφανίσεις!

Η νέα χρονιά φέρνει μαζί της μια εξαιρετικά δυναμική τάση στο μακιγιάζ που έκλεψε τις εντυπώσεις το 2023 και επανασχεδιάζει τις glam εμφανίσεις μας. Πρόκειτα

Ανακούφιση για την Alfa Romeo: Ο οικονομικός της επαναφορά

Με νέα κατεύθυνση και στόχους για το μέλλον, η ιταλική Alfa Romeo βρίσκεται σε άνοδο μετά την οικονομική της ανάκαμψη. Έχοντας ενταχθεί πλήρως στον όμιλο Ste

2ο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για την Προστασία του Περιβάλλοντος – Το Ινστιτούτο ARISTEiA εκπαιδεύει Έλληνες φοιτητές

Στα Λουτρά Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Διεπιστημονικό Πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Κρίση (Interdisciplinary

Ναρκοληψία στους σκύλους: Προσεκτική παρατήρηση και αντιμετώπιση της άγνωστης πάθησης

Εσείς και το νέο σκυλάκι σας απολαμβάνετε τη βόλτα στο πάρκο, όταν ξαφνικά πέφτει κάτω και λιποθυμάει. Πρώτο και κύριο, κρατήστε την ψυχραιμία σας και πάτε ν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της μέρας, ιδιαίτερα για παιδιά και εφήβους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ψυχική υγεία και στην ομαλή συμπεριφορά τους. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, επισημαίνει την σημασία του σπιτικού πρωινού για τα παιδιά και τους εφήβους. Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που μελετά τις συνέπειες της παράλειψης του πρωινού και της ποιότητας του γεύματος.

Προηγούμενες έρευνες έχουν προηγουμένως επισημάνει τον ρόλο ενός θρεπτικού πρωινού, αλλά η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώνεται στις αρνητικές συνέπειες της παράλειψής του. Ο Δρ. José Francisco López-Gil από το Πανεπιστήμιο Castilla-La Mancha στην Cuenca της Ισπανίας, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι η παράλειψη του πρωινού ή η κατανάλωση του εκτός σπιτιού συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από την ισπανική έρευνα υγείας του 2017 και περιλάμβανε ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι γονείς ή οι κηδεμόνες 3.772 παιδιών και εφήβων ηλικίας 4 έως 14 ετών. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ότι η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού είχε σχεδόν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις με την πλήρη παράλειψη του γεύματος. Οι ερευνητές εξηγούν αυτό το φαινόμενο λέγοντας ότι τα γεύματα που καταναλώνονται εκτός σπιτιού συνήθως είναι ανθυγιεινά και έχουν χαμηλή θρεπτική αξία.

Επιπλέον, η μελέτη ανέδειξε τα τρόφιμα και τα ροφήματα που συνδέονται με υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς. Ο καφές (στην περίπτωση των ενηλίκων), το γάλα, το τσάι, η σοκολάτα, το κακάο, το γιαούρτι, το ψωμί, η φρυγανιά, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα συνδέονται με χαμηλότερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς, ενώ τα αυγά, το τυρί και το ζαμπόν συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για τέτοιες διαταραχές.

Παρότι η μελέτη εστιάστηκε σε ένα δείγμα παιδιών και εφήβων από την Ισπανία, τα αποτελέσματα είναι συμβατά με άλλες έρευνες από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να κατανοήσουν ακριβώς τις σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος πίσω από αυτά τα ευρήματα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη σημασία των αποτελεσμάτων τους, επισημαίνοντας ότι το πρωινό πρέπει να αποτελεί μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και ότι πρέπει να καταναλώνεται στο σπίτι. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι ένα πρωινό που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή δημητριακά με λιγότερες ζωικές τροφές και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ψυχικών προβλημάτων υγείας στους νέους.