2 Οκτωβρίου 2025

Έρευνα: Η παχυσαρκία και η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης επιδεινώνουν την υγεία μας

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, η παχυσαρκία και οι υψηλές προσλήψεις ζάχαρης παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας μας. Η έκθεση με τίτλο “Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factors Study 2021” ανέλαβε να εξετάσει τις κύριες αιτίες ασθενειών και πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 204 χώρες και εδάφη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν μια σαφή αλλαγή των παγκόσμιων προκλήσεων για την υγεία, καθώς ο πληθυσμός γηράσκει και ο τρόπος ζωής μας αλλάζει. Παρόλο που στα δεδομένα του 2000 η μόλυνση του αέρα ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η παχυσαρκία και ο υποσιτισμός αποτελούν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η κακή κατάσταση της υγείας σε άτομα ηλικίας από 15 έως 49 ετών παγκοσμίως οφείλεται όλο και περισσότερο στην υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και στο υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI), οι οποίοι αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη. Επίσης, σημειώνεται ότι ο υποσιτισμός παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μελλοντικές τάσεις ενδέχεται να είναι ακόμα πιο ανησυχητικές λόγω παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας και εθισμών. Η Λιάν Ονγκ, επικεφαλής ερευνήτρια στο Institute for Health Metrics and Evaluation του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, που ηγήθηκε της έρευνας, δηλώνει: “Οι μελλοντικές προκλήσεις για την υγεία μας ενδέχεται να είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες, λόγω παραγόντων όπως η αλλαγή του κλίματος και οι επιδημίες παχυσαρκίας και εθισμών”.

Σε ένα συνοδευτικό, η ομάδα του Global Burden of Diseases προβλέπει ότι το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια έως το 2050, φθάνοντας τα 78,1 έτη από τα 73,6. Αυτό αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για την υγεία παγκοσμίως.

Είναι σαφές ότι η παχυσαρκία και η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης αποτελούν σημαντικές απειλές για την υγεία μας. Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση και να υιοθετήσουμε πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα και τρόπους ζωής, προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας και να αποφύγουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτών των παραγόντων κινδύνου.