Η υπέρταση, αυτή η σιωπηρή και επικίνδυνη νόσος, αποτελεί ανησυχητική πραγματικότητα για τους Έλληνες, καθώς τα ποσοστά πάσχοντων αυξάνονται συνεχώς με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το ποσοστό υπέρτασης ανήλθε στο 39,6% το 2021, ενώ το 2006 ήταν μόλις 31,1%. Ο αυξημένος επιπολασμός της υπέρτασης ισχύει ιδιαίτερα για τους άνδρες, με ποσοστό 42,7%, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ανέρχεται στο 36,5%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 31,8% των ατόμων δεν είχε γνώση της ύπαρξης του προβλήματος, το 2,7% είχε γνώση αλλά παρέμενε χωρίς θεραπεία, ενώ μόνο το 35% ήταν υπό θεραπεία, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να ελέγξει τη νόσο.
Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2023 για τους παράγοντες κινδύνου της υπέρτασης, προκύπτει ότι ο μέσος όρος κατανάλωσης αλατιού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 9,54 γραμμάρια ανά ημέρα, που είναι σχεδόν διπλάσια από τη σύσταση του ΠΟΥ (5 γραμμάρια ανά ημέρα). Τα στοιχεία αυτά απαιτούν κατευθυνόμενες παρεμβάσεις και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της πρόληψης. Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι οι βασικοί παράγοντες που συνδέονται με την υπέρταση είναι: τυρί, ψωμί και επεξεργασμένο κρέας. Κατανοώντας τα παραπάνω, μπορούμε να δούμε ότι η εμφάνιση της υπέρτασης αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% σε διάστημα 15 ετών τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.
Ωστόσο, το πρόβλημα της υπέρτασης δεν αφορά μόνο τους ενήλικες. Σύμφωνα με μια μελέτη με τη συμμετοχή 2.655 παιδιών από 77 δημοτικά σχολεία, το 14,2% των παιδιών βρίσκονταν στο στάδιο πριν την υπέρταση, το 15,7% είχε στάδιο 1 υπέρτασης και το 7,3% είχε στάδιο 2 υπέρτασης. Τα κορίτσια φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, με ποσοστό 25,3% σε σύγκριση με το 20,8% των αγοριών. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η υπέρταση αποτελεί πρόβλημα για περισσότερους από έναν στους τρεις Έλληνες.
Το πρόβλημα της υπέρτασης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλο τον κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό υπέρτασης εκτιμάται στο 37%, και από αυτούς που λαμβάνουν θεραπεία, μόνο το 26% έχει επιτύχει τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 30-79 ετών πάσχουν από υπέρταση, με τα δύο τρίτα αυτών να ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Εκτιμάται ότι το 46% των ενηλίκων με υπέρταση δεν γνωρίζει την πάθησή τους, ενώ λιγότερο από το ήμισυ (42%) λαμβάνουν διάγνωση και υποβάλλονται σε θεραπεία. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης περιλαμβάνουν την ηλικία, τα γονίδια, το υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Για να αντιμετωπιστεί η υπέρταση, αλλαγές στον τρόπο ζωής αποτελούν θεμελιώδη βήματα. Ένας υγιεινός τρόπος διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορούν να συμβάλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.