14 Μαρτίου 2025

Νέα γνώση: Η δίαιτα DASH προστατεύει τις γυναίκες από την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ

Τελευταία Άρθρα

Δίαιτα για την αντιμετώπιση της Άνοιας: Τρόπος ζωής για την προστασία του εγκεφάλου

Η δίαιτα MIND αποτελεί ένα νέο διατροφικό πρότυπο που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και την μείωση του κινδύνου εμφάνισης

Η υποκρισία: Μια πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης

Η υποκρισία είναι ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας μια επαναλαμβανόμενη και ανησυχητική πτυχή της ανθρώπινης κοινωνίας. Αυτή η

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Καταπολεμητής της Παιδικής Παχυσαρκίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σε μια κοινή εκδήλωση για την παρουσίαση ενός νέου και φιλόδοξου προγράμματος που αποσκοπεί στη

Γυναίκες: Ο κίνδυνος της καθυστερημένης ώρας έναρξης του ύπνου

Η έλλειψη ύπνου έχει συχνά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι ακόμα και οι μικρές παρεκκλίσεις από το συνηθισμένο ωράριο

Ο μυστικός κώδικας για την υγεία του εντέρου: Ο γαστρεντερολόγος που αποκαλύπτει τις 4 βιταμίνες που χρειάζεται το πεπτικό σύστημα”

Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος που αποδίδεται στο έντερο ως τον δεύτερο εγκέφαλο. Ο λόγος είναι ότι το έντερο είναι στενά συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο μέσω του άξ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η δίαιτα DASH, που επιλέχθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) ως η καλύτερη διατροφή για την υγεία της καρδιάς, μπορεί επίσης να προστατεύσει τις γυναίκες από την άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia και αναφέρει ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν τη δίαιτα DASH είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν απώλεια μνήμης και άλλα σημάδια γνωστικής εξασθένισης στη μέση ηλικία.

Η δίαιτα DASH, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH), προωθεί την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, χαμηλής λιπαρότητας ή λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και άπαχο κρέας, όσπρια και ξηρούς καρπούς, καθώς και ελαιόλαδο.

Για να επιτευχθούν οι υποστηρικτικοί στόχοι υγείας, πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως τα λιπαρά κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά. Επίσης, πρέπει να περιορίζεται η πρόσληψη αλατιού.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία. Τα μύρτιλα, για παράδειγμα, έχουν αναδειχθεί από μια μελέτη του Πανεπιστημίου Tufts των Ηνωμένων Πολιτειών ως τρόφιμα που καθυστερούν την απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης. Επίσης, τα ωμέγα-3 που υπάρχουν σε ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι απαραίτητα για τη μάθηση και τη μνήμη. Το μπρόκολο περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία συνδέεται με την καλή μνήμη και τη γνωστική ικανότητα. Η μαύρη σοκολάτα, αν καταναλωθεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των νοητικών ικανοτήτων.

Οι γυναίκες, που κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ, μπορούν να επωφεληθούν από μια υγιεινή διατροφή, όπως η δίαιτα DASH, για την προστασία της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας τους. Συνεπώς, η συμπερίληψη αυτών των θρεπτικών τροφίμων στην καθημερινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει έναν απλό τρόπο για να βελτιωθεί η υγεία του εγκεφάλου και να προστατευθεί η μνήμη και οι γνωστικές λειτουργίες στη μεσήλικη ηλικία.