Όταν προηγείστε το γεύμα σας με μια νόστιμη σαλάτα, στη συνέχεια τις πρωτεΐνες και τέλος τους υδατάνθρακες, μπορείτε να ελέγξετε τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα σας, με αποτέλεσμα να έχετε καλύτερη ευεξία. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι αυτή η πρακτική έχει νόημα, έστω και εν μέρει.
Τι είναι η αιχμή γλυκόζης;
Ως αιχμή γλυκόζης αναφερόμαστε στην απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα περίπου 30-60 λεπτά μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος και τη διάρκεια αυτής της αύξησης. Παραδείγματα αυτών των παραγόντων είναι η σύνθεση του γεύματος, η ινούλινη του σώματος και οι διατροφικές συνήθειες. Για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή άλλες ιατρικές καταστάσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχουν αυτές τις αιχμές γλυκόζης. Οι υψηλές και μακροχρόνιες αιχμές γλυκόζης έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές ορμόνες και πρωτεΐνες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές που προκαλούν φλεγμονή. Η φλεγμονή συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.
Διαφορετικά τρόφιμα = διαφορετικές αιχμές γλυκόζης;
Η κατανάλωση διαφορετικών τύπων τροφίμων πριν από τους υδατάνθρακες επηρεάζει τις αιχμές γλυκόζης; Η απάντηση είναι θετική. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως οι σαλάτες, επιβραδύνουν τη γαστρική άδειαση, δηλαδή τον ρυθμό με τον οποίο τροφές φεύγουν από το στομάχι. Έτσι, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθάει στον περιορισμό της πρόσληψης γλυκόζης και άλλων θρεπτικών στο λεπτό έντερο για την απορρόφηση στο αίμα. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη επιβραδύνουν επίσης τη γαστρική άδειαση. Η πρωτεΐνη, ειδικότερα, επηρεάζει μια ορμόνη που ονομάζεται GLP1. Όταν η πρωτεΐνη φτάνει στα κύτταρα του εντέρου, η ορμόνη αυτή εκκρίνεται, επιβραδύνοντας ακόμη περισσότερο τη γαστρική άδειαση. Επιπλέον, η ορμόνη αυτή επηρεάζει το πάγκρεας, βοηθώντας στην έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία απορροφά τη γλυκόζη στο αίμα. Πράγματι, φάρμακα που μιμούνται τη λειτουργία του GLP1 είναι αποτελεσματικά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Η σειρά κατανάλωσης των τροφών στο γεύμα
Έχει γίνει πολλή έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η σειρά κατανάλωσης των τροφών καθορίζει τις αιχμές γλυκόζης. Οι περισσότερες μελέτες έχουν εστιαστεί στα υγρά, τα λίπη και τις πρωτεΐνες που καταναλώνονται πριν από τους υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ροφήματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος 30 λεπτά πριν (και όχι μαζί με) ένα γεύμα πουρέ πατάτας είχε καλύτερη επίδραση στην επιβράδυνση της γαστρικής άδειασης. Οι διαφορετικές σειρές κατανάλωσης των τροφών δεν επηρέασαν σημαντικά τις αιχμές γλυκόζης, αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι αξιόπιστα λόγω του μικρού μεγέθους των μελετών και της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων.
Ποιο είναι το συμπέρασμα;
Η παρακολούθηση των αιχμών γλυκόζης είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με διαβήτη ή άλλες ιατρικές καταστάσεις. Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος θα σας συμβουλεύσει πώς να τροποποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες για τον έλεγχο των αιχμών γλυκόζης. Η σειρά κατανάλωσης των τροφών μπορεί να είναι μέρος αυτής της συμβουλής. Για τους υπόλοιπους, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείτε συγκεκριμένη σειρά. Απλά προσπαθήστε να αποφεύγετε τα ζαχαρούχα ποτά και να προσθέτετε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή λίπη στους υδατάνθρακες για να επιβραδύνετε τη γαστρική άδειαση και να εξισορροπήσετε τις αιχμές γλυκόζης.
Πηγή: Μετάφραση από το Science Alert.