2 Οκτωβρίου 2025

Ο τερπνός ερυθρός καρπός που επηρεάζει τα επίπεδα σάκχαρου και χοληστερόλης

Τελευταία Άρθρα

ΜΙΚΙΟ: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο Ρέθυμνο μόλις 53 τετραγωνικά

Το "Μικιό" είναι ένα μικροσκοπικό σπίτι που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ανήκει στον κτιριακό όγκο του 19ου αιώνα και έχει ανακαινισ

Κοριοί: Ταξιδεύουν, κρύβονται και απειλούν – Τα τσιμπήματα, τα συμπτώματα, η θεραπεία

Το Παρίσι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τους κοριούς και η ζοφερή κατάσταση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία και στη χώρα μας. Αν και είχαμε να ασχοληθ

Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες στα ταξίδια σας

Για να αφομοιώσετε πλήρως έναν προορισμό που ονειρευόσασταν, θα πρέπει να αφιερώσετε πολλές ώρες και μέρες ταξιδιού με αεροπλάνα, τρένα ή πλοία, οδηγώντας

7 υπέροχα Αirbnb για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Το επερχόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η ιδανική ευκαιρία για απόδραση και χαλάρωση. Αν εξακολουθείς να αναζητείς κατάλυμα, δεν χρειάζεται να ανη

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ένα καλοκαιρινό φρούτο που απολαμβάνουμε μετά από ένα γεύμα ή απλώς ως σνακ είναι οι φράουλες, που συνδυάζουν μια ανεπανάληπτη γεύση με θρεπτικά οφέλη για την υγεία μας. Η διαιτολόγος Bailey Flora, MS, RDN, LD της Cleveland Clinic, καταγράφει τα οφέλη των φράουλων και τα θρεπτικά συστατικά που τις καθιστούν απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, με μόλις οκτώ μεσαίου μεγέθους φράουλες να περιέχουν περίπου 160% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, περισσότερη από ό,τι προσφέρει ένα πορτοκάλι. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι ανθοκυανίνες, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες, και άλλες βιταμίνες και μέταλλα όπως το μαγγάνιο, το κάλιο και το φυλλικό οξύ.

Οι φράουλες ενισχύουν επίσης τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Μια μελέτη που διήρκησε έξι χρόνια και συμμετείχαν σε αυτήν πάνω από 16.000 άνθρωποι, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερο βατόμουρο και φράουλες είχαν μειωμένη κατανάλωση γνωστικής λειτουργίας και θεωρούνταν πνευματικά πιο νέοι κατά 2,5 έως 3,5 χρόνια. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες είχαν 34% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Alzheimer. Η προστατευτική δράση των φράουλων οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, μειώνοντας ταυτόχρονα τη χρόνια φλεγμονή, μια βασική αιτία της ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer.

Επίσης, οι φράουλες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό μας από αναπνευστικές και συστηματικές λοιμώξεις και να επιταχύνουν την ανάρρωση των πληγών μας. Επιπλέον, η αντιφλεγμονώδης δράση τους μειώνει την αντίδρασή μας στο στρες που προκλήθηκε από ασθένειες ή απλώς από την καθημερινή ζωή.

Οι φράουλες επίσης προστατεύουν την καρδιά μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων. Μια μικρή συμμετοχή σε μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση περίπου 3,5 φλιτζανιών φρέσκων φράουλων την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη κατά 5% σε ένα μήνα. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η χοληστερόλη μειώθηκε κατά 10% σε δύο μήνες. Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μισού κιλού φράουλων την ημέρα μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 20%.

Εν τέλει, οι φράουλες ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε μία φινλανδική μελέτη, άνθρωποι που έτρωγαν φράουλες με ένα κομμάτι άσπρο ψωμί απελευθέρωναν 26% λιγότερη ινσουλίνη σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν ψωμί με αγγούρι. Τα άτομα αυτά κατανάλωσαν ψωμί με άλλα μούρα, όπως βατόμουρα και κράνμπερι, αλλά μόνο οι φράουλες είχαν την ικανότητα να ελαττώσουν την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα.