6 Δεκεμβρίου 2025

Προσοχή στον υδράργυρο: Αποφύγετε αυτές τις τροφές για την καλή σας υγεία

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας όταν συσσωρεύεται στο σώμα. Κάποια τρόφιμα, ειδικά τα θαλασσινά, μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Η τακτική κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από υδράργυρο, η οποία είναι επιζήμια για τη νευρολογική και γενική υγεία.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε:

1. Ξιφίας: Ο ξιφίας είναι γνωστός για τη υψηλή περιεκτικότητά του σε υδράργυρο και μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα υγείας.

2. Καρχαρίας: Οι καρχαρίες είναι άλλα θαλάσσια είδη που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου στους ιστούς τους και πρέπει να αποφεύγονται.

3. Βασιλικό σκουμπρί: Το βασιλικό σκουμπρί είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου που περιέχει και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ή να αποφεύγεται.

4. Μεγαλόφθαλμος τόνος: Ο μεγαλόφθαλμος τόνος, που συχνά χρησιμοποιείται στο σούσι, περιέχει υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου σε σύγκριση με άλλα είδη τόνου.

5. Κεραμιδόψαρα (Κόλπος του Μεξικού): Τα κεραμιδόψαρα από τον Κόλπο του Μεξικού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας όταν καταναλώνονται συχνά.

6. Marlin: Το Marlin είναι ένα άλλο μεγάλο αρπακτικό ψάρι που περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες υδραργύρου και καλό θα ήταν να αποφεύγεται, ιδιαίτερα από ευάλωτες ομάδες όπως οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά.

7. Orange Roughy: Αυτό το ψάρι βαθέων υδάτων έχει περισσότερο υδράργυρο και πρέπει να αποφεύγεται.

8. Βόρειος Λούτσος: Τα ψάρια του γλυκού νερού, όπως το Northern Pike, μπορούν επίσης να περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, ιδίως σε περιοχές που επηρεάζονται από βιομηχανική ρύπανση.

Η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να έχει πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως νευρολογικές βλάβες, αναπτυξιακές καθυστερήσεις στα παιδιά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι και να προσέχουμε τη διατροφή μας.

Για να αποφύγουμε την έκθεση στον υδράργυρο, μπορούμε να λάβουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα, όπως να επιλέγουμε ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, να διαφοροποιούμε την πρόσληψη θαλασσινών και να ελέγχουμε τις τοπικές συμβουλές για την ποιότητα των ψαριών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη των θαλασσινών, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο έκθεσης στον υδράργυρο.