Ο τίτλος μου: Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Πώς απειλούν την υγεία των παιδιών μας
Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “JAMA Network Open”, ανέλυσε τα δεδομένα περισσότερων από 1.400 παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών από επτά πόλεις της Ισπανίας. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναδεικνύουν τον αντίκτυπο που έχουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα στην υγεία των παιδιών μας.
Οι ερευνητές διαχώρισαν τα παιδιά σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν. Τα παιδιά που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα αυτών των τροφίμων είχαν αυξημένο κίνδυνο να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, συστολική αρτηριακή πίεση και αναλογία μέσης προς ύψος σε μεγαλύτερη ηλικία.
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν συστατικά που σπάνια ή ποτέ δεν χρησιμοποιούνται στην κουζίνα μας ή πρόσθετες ουσίες που καθιστούν το τελικό προϊόν πιο γευστικό και ελκυστικό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται σε προϊόντα όπως αναψυκτικά, τσιπς, συσκευασμένες σούπες, κοτομπουκιές και παγωτό, και μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, πρόσθετη ή τροποποιημένη ζάχαρη, αλάτι και λίπη.
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία των ενηλίκων. Ωστόσο, η νέα μελέτη αναδεικνύει για πρώτη φορά τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν αυτά τα τρόφιμα στην καρδιομεταβολική υγεία των μικρών παιδιών μας, σύμφωνα με τον Δρ. Στιούαρτ Μπέργκερ, παιδοκαρδιολόγο και πρόεδρο του τμήματος καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής για την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Ωστόσο, ο Μπέργκερ επεσήμανε ότι η μελέτη απλώς βρήκε μια συσχέτιση και δεν μπορεί να αποδείξει με σιγουριά τη σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να δίνουμε αυτά τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα στα μικρά παιδιά μας. Η διατροφή σε αυτήν την ηλικία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους στο μέλλον. Η μελέτη ανέδειξε επίσης ότι οι μητέρες των παιδιών που κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είχαν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και απασχόλησης, και ήταν νεότερες σε ηλικία.
Σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα είναι περιορισμένη, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο προσιτά και οικονομικά ανεκτά, σύμφωνα με τον Δρ. Άντριου Φρίμαν, διευθυντή καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης πολύ βολικά για τους γονείς. Ωστόσο, η κατανάλωση φρέσκων, θρεπτικών τροφών και η συμμετοχή σε σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των παιδιών μας.
“Αν υιοθετήσουμε από μικρή ηλικία έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουμε τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών προβλημάτων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία”, επεσήμανε ο Δρ. Μπέργκερ. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε φρέσκα, υγιεινά τρόφιμα και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής από μικρή ηλικία.
ΠΗΓΗ: CNN