Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν, αλλά είναι πολύ περισσότερο από μια απλή διατροφική αλλεργία. Παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής, ανεξάρτητα από την ηλικία. Κατά την ημέρα, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης στις 16 Μαΐου, είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για αυτήν και πώς μπορούμε να την διαγιγνώσουμε με τη διενέργεια του gluten test.
Η κοιλιοκάκη είναι η πιο διαδεδομένη τροφική δυσανεξία που οφείλεται στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Αυτή η ουσία προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στο λεπτό έντερο, προκαλώντας πολλά προβλήματα για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη. Η νόσος μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματος, όπως η τρίχα, η μέση, το ανοσοποιητικό σύστημα και ακόμη και την υπογονιμότητα.
Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη αντιμετωπίζουν συχνά διάρροια, κοιλιακούς πόνους και τυμπανισμό. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που δεν σχετίζονται απαραίτητα με το έντερο, όπως η τριχόπτωση, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι νευρολογικές διαταραχές και η υπογονιμότητα. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από κοιλιοκάκη, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι ελαφριά ή αβέβαια. Εκτιμάται ότι το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει από κοιλιοκάκη, αλλά πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν έχουν διαγνωστεί.
Η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η αποφυγή της γλουτένης για όλη τη ζωή. Με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, ο οργανισμός μπορεί να αποκατασταθεί και τα συμπτώματα να εξαφανιστούν. Πρέπει να αναφερθεί ότι η γλουτένη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, η πίτσα, οι ζύμες και τα γλυκά. Ωστόσο, μπορούμε να επιλέξουμε εκατοντάδες προϊόντα χωρίς γλουτένη που είναι πλέον διαθέσιμα στην αγορά και μπορούν να μας βοηθήσουν στην τήρηση της δίαιτας μας.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την κοιλιοκάκη. Ειδικές αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη της νόσου και είναι σημαντικό να μην αποφεύγουμε τη γλουτένη πριν από αυτές τις εξετάσεις, καθώς αυτό μπορεί να παραπλανήσει τα αποτελέσματα. Για να ξεκινήσετε το ταξίδι της διάγνωσης, μπορείτε να κάνετε ένα διαδικτυακό τεστ συμπτωμάτων που σας βοηθά να αντιληφθείτε τα ενδεχόμενα συμπτώματα.